- рутина или традиция

Рутината има славата на еднообразна и досадна. Но тя си има и своите добри страни и ако се замислите, ще я откриете в основата на добрите коледни празници.

Рутината като коледна традиция

Целият декември протича под знака на Коледата и настъпващата след нея Нова година. През него има множество празници, които подгряват духовете. Тече усилената подготовка за светлите дни. Пазаруваме, украсяваме, подготвяме подаръци, каним гости, наслаждаваме се на това, че сме заедно! И всичко се повтаря всеки декември години наред – през целия ни живот.

Може би ще предпочетете да наричате предколедната рутина „традиция“? Както искате, но смисълът е един и същ – правим едни и същи неща, по един и същ начин и това не ни досажда – напротив – доставя ни удоволствие.

Как се създават семейните коледни традиции или как рутината прави празника?

Ако достатъчно дълго празнувате Коледата като семейство, вероятно забелязвате, че нещата, които правят тези дни празнични, са едни и същи, правите ги по един и същ начин години наред:

Помните ли първото си коледно украшение?

Най-често младото семейство купува първите си елхови играчки и първата си жива елха още за първата си самостоятелна Коледа. После десетилетия наред всеки декември се сдобива с по няколко украшения за елхата. Някои се чупят, на други се радват и внуците им. Всяко от тях си има своя история и тя се разказва всяка година. Какво е това – рутина, традиция? Каквото и да е, прави ви щастливи. И е така в много семейства.

И вие ли готвите едни и същи гозби?

Непрекъснато пробвате различни рецепти. Някои вече дори сте забравили. Но с времето празничната ви трапеза получава свой специфичен облик и основните гозби се повтарят всяка година. Даже май ги ядете само по това време – постната содена питка, специалните постни зелеви сарми и чушките, пълнени с боб – на Бъдни вечер, капамата на Коледа, пълнената кокошка със сармички на Нова година.

Може би в началото на всеки декември някой вкъщи пита: „Какво ще готвим по празниците?“ И в отговор чува в хор: „Същото!“. А уж мразите рутината. Може би обичате традицията?

Правите заедно домашни сладки

Доста дни преди Коледа започват трескави приготовления. В много домове наблягат особено на сладките – много и различни сладки. Част от тях, разбира се, се изяждат веднага. Но за празниците на масата има различни вкусотии, а семейната митология се обогатява с още истории – кой как се е изгорил, кой колко е изял, кой какво и защо обича най-много.

Вероятно ви се е случвало да купите сладки от пазара. Не че не се изяждат, но няма нищо забавно да хапвате сладки с почти еднакъв вкус, които не ви говорят, не ви разказват нищо, нямате с тях съвместна история.

Затова и тази рутина – на правенето на сладки за Коледа, причислете към добрите си семейни традиции!

Излизате на лов за спомени

За едни „ловуването“ се състои в обикалянето на пазарите. За други – в дълги предпразнични разходки. Може би целта ви е да се върнете с елха, с подаръци, с дрян за сурвачки, с вкусотии за масата, или просто да се заредите, преди дългите часове около трапезата, преди песните и танците.

Защо са важни традициите?

В учебниците пише, че традициите са връзката с корените ни, с миналото. И в личен план семейните коледни традиции ни обединяват, приобщават ни и ни свързват! Те са начинът да преживеем същите радостни мигове, които вече сме имали – като деца, като млади и влюбени, като зрели, сериозни и отговорни за цялото мироздание и за семейството си.

Те са самите празници!

Весела Коледа!

Прочетете още:
„Бъдни вечер – какво да приготвите за трапезата“

„Коледната трапеза – пригответе я заедно“
„Празници без стрес – как да се подготвите“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top