Сред най-тържествените и всепоглъщащи дейности в подготовката за празниците е подготовката на трапезата. Тя отнема много време, поражда много емоции, води спомени за минали празници и изостря очакването за предстоящия. И когато очите ви са гладни за богатата трапеза, но стомахът ви се напълва бързо-бързо, чак си мислите разочаровани – това ли беше? После идват благодарностите и похвалите на сътрапезниците и ви карат да изпънете гордо гръб.
Ако си имате официално традиционно ястие за Коледа, изпробвайте рецептата, която споделяме с вас, за Новата година. Пък ако стане, може догодина да я наместите и за Коледата.
Кокошка (пуйка), пълнена със сармички, върху кисело зеле
Необходими са ви:
- 1 кокошка (пуйка) – между 2 и 3 кг изчистена;
- 1-2 кисели зелки – според тавата;
- ½ чаша олио;
- 1 пакетче краве масло – 125 г;
- 2 ч. лъжички черен пипер – млян и на зърна;
- 2 ч. лъжички червен пипер;
- 2-3 дафинови листа;
- 1 кафена лъжичка сол;
За сармичките
- около 200 г едро кълцано месо или кайма – смес
- ½ чаена чаша ориз;
- 1 неголяма глава лук;
- 1 неголям морков;
- половин сушена чушка;
- 1-2 гъби;
- ½ чаена чаша млени домати;
- ½ чаена чаша бяло вино;
- 3-4 лъжици олио;
- 1 с. лъжица стафиди;
- 2-3 счукани орехови ядки;
- 2-3 накълцани маслини;
- 1 кафена лъжичка млян черен пипер;
- 1 кафена лъжичка червен пипер;
- джоджен, чубрица;
Когато готвите за повече хора, напълнете не кокошка, а пуйка. Ако е до около 5 кг чиста, удвоете продуктите за сармичките, ако се налага – добавете още кисело зеле.
Измийте добре кокошката. Оставете я да се отцеди, пригответе игла и конец за шиене. Оставете няколко листа зеле и нарежете останалото. Разстелете го в тавата за печене. Подправете с олиото, с по 1 ч. лъжичка черен пипер на зърна и червен пипер и с дафиновия лист.
За сармичките нарежете ситно лука, моркова, гъбите и сухата чушка. Запържете в олиото за 5-7 минути под капак. Изсипете доматите. Като остане на мазнина, добавете измития ориз. Запържете до стъклен. Прибавете каймата. Бъркайте интензивно, за да се разпадне на дребни парчета. Като се запържи, залейте с бялото вино. Пробъркайте, дръпнете от огъня и захлупете да поеме виното. Добавете стафидите, орехите и маслините. Подправете с червения и черния пипер, джоджена и чубрицата. Не солете, зелето обикновено е солено. Вземете няколко зелеви листа. Нарежете на парченца, колкото да завиете сармички за една хапка (2-3 см дълги и около 1-1,5 см широки).
Стопете маслото на водна баня, сипете по 1 ч. лъжичка млян черен пипер и червен пипер и 1 кафена лъжичка сол. Смесете до кашичка. Омажете кокошката отвътре. Подредете внимателно сармичките. Не ги натъпквайте плътно, защото няма да се сварят и оризът ще остане твърд. Ако ви останат, ще ги подредите около кокошката върху зелето. Зашийте. Подгрейте отново маслото с подправките, нанесете равномерно върху цялата птица. Ако ви остане, изсипете върху зелето. Долейте вода равно със зелето. С оставените предварително 2-3 листа покрийте кокошката. Печете на около 170 градуса.
Ако печката ви е малка и птицата е близо до горния реотан, завийте тавата с фолио. В случай, че използвате пръстена или стъклена тенджера, задължително поставете в студена фурна. След около 2-2,5 часа извадете и проверете. Вероятно месото ще е почти готово. Махнете фолиото, дръпнете зелевите листа настрани и оставете кокошката да добие хубав загар. Поглеждайте през 10 минути и поливайте със сок от тавата. До около 3тия час ястието е готово. Поднесете с домашна питка.
Добър апетит!
Прочетете още:
„Коледната трапеза – пригответе я заедно“
„Празничната трапеза и хранителните претенции“
„Нетрадиционна коледна трапеза – пробвайте“