Козметичната грижа

и здравето

В грижата за кожата няма нищо лошо. Проблемът е, че понякога маркетинг усилията на ангажираните в индустрията за красотата надхвърлят разумното и клиентът получава неизпълними обещания. Така – например – купувате козметични продукти, които ви обещават дълбоко проникване и влияние върху дренирането на излишните течности в тялото или се подлагате на козметични процедури, за които се твърди, че ще подкрепят детоксикирането на организма и черния ви дроб.

Възможно ли е грижата за кожата да повлияе върху здравето на тялото?

Вярно е, че кожата е най-големият ни орган. Но първо – вие никога и не нанасяте козметичния продукт върху цялата си кожа (може би донякъде само овлажнителя за тяло след баня) и големината ѝ няма отношение в случая. И второ – кожата е добре защитена и във висша степен непропусклива. Малко съставки преминават през външния ѝ слой и никоя не достига достатъчно дълбоко в нужната концентрация, за да окаже положително влияние върху  жизнените процеси в организма – да речем върху детоксикацията. Промените, които те биха могли да предизвикат, са с локален характер.

Масажът на лицето често е прокламиран като начин за цялостна релаксация, която води до  намаляване на хормона на стреса – кортизол , и увеличаване на хормона на грижовността и любовта – окситоцина . За жалост, няколко проведени изследвания не потвърждават подобни очаквания. Общо взето същото е положението с твърденията, че процедурите за лице ви правят по-щастливи, защото съдействат за повишаване на нивата на допамина и серотонина.

Според козметолозите системните процедури за лице оказват влияние върху имунната система, лимфния дренаж, отвеждане на натрупаните течности и т. н. Приемаме, че приятните преживявания и редовната релаксация в часовете за козметични процедури ви карат да се отпускате и релаксирате и че това би могло да модулира имунитета. Но няма как те да повлияят пряко върху имунните клетки. Спорно е и доколко манипулация на лицето  може да регулира циркулацията на лимфата или извеждането на излишната вода от тялото.

Колкото по-големи са обещанията на маркетолозите относно общото ви здраве, толкова по-малко вероятно е да се изпълнят. Дерматолозите твърдят, че слънцезащитните продукти са общо взето единствените, които имат пряко отношение към здравето ви – пазят ви от рак на кожата (меланом), освен това от ускорено състаряване и несъвършенства на кожата.

Влияе ли грижата за кожата и красотата върху психическото ви здраве?

В повечето случаи – да. Винаги, когато правим нещо за себе си, когато поспираме за миг, за да се поглезим с качествена, уханна козметика и да си доставим удоволствие, се чувстваме по-добре. С времето рутинната грижа за кожата в няколко стъпки започва да придава структура на началото и края на деня. По-добрата визия ни прави по-самоуверени. Приемаме комплиментите и похвалите като нещо полагащо ни се. Справяме се по-добре със задълженията си и по-рядко се поддаваме на стреса, понасяме го по-добре.

Разбира се, доброто ни психическо благосъстояние няма как да не се отрази и на общата ни кондиция.

Козметичната грижа е ценна сама по себе си

Разумната козметична грижа, съобразена с типа кожа и индивидуалните ѝ особености е важна сама по себе си. Тя ни осигурява по-жизнена и красива кожа и по-удовлетворяващ външен вид. Едва ли очаквате професионалната козметична процедура или скъпият крем да решават сериозни здравословни проблеми. От тях искате само да поддържат лицето ви максимално добре за възрастта ви, да ви карат да се чувствате по-привлекателни и да живеете в мир със себе си.

Затова не разчитайте на бомбастични обещания. Просто се грижете за себе си и ако е нужно, консултирайте се с дерматолог. Чувствайте се комфортно в кожата си!

Прочетете още:
„Маските за лице – най-бързият начин да освежите и възстановите кожата“
„Минералната козметика – какви са нейните предимства“
„Хиалуроновата киселина – наистина ли е залог за младост“

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top