Козметика през зимата и през лятото

- каква е разликата?

Eдва ли са нужни доказателства, че кожата има различно поведение и потребности през студените месеци и през лятото. Знаете го от собствен опит. А използвате ли различни козметични продукти през зимата и през горещините?
Потребности на кожата през зимата
През зимата сухият студен въздух и бръснещият вятър изсмукват влагата от кожата ви. Мъглата разтваря агресивните замърсители и те полепват по откритите части на тялото. Въздухът в помещенията също е сух, а разликата в температурите при излизане и прибиране предизвиква истински шок.
Кожата ви изсъхва, загрубява, напуква се и се зачервява, лющи се и е раздразнена. Поради забавената от студа циркулация се забавят и обновителните процеси, по-малко активни са потните и мастните жлези. Нужни са много внимание и специални грижи, за да остане тя здрава и жизнена.
Характеристики на зимната козметика
Необходими са ви почистващи продукти без алкохол, нежни и щадящи. Водата трябва да е приятно топла. Използвайте дълбоко хидратиращи кремове с високи подхранващи свойства. Те са по-тежки и мазни. Целта е да създадат защитен филм върху кожата, който да задържа влагата и да пази от студа. Прилагайте повече подхранващи маски.
Добре е козметиката ви да съдържа витамини А, В, Е, С, урея и хиалуронова киселина, колаген, протеини и липиди, пчелен восък, растителни масла, сквален (естествено произвеждан от организма) и т. н. Ако използвате фон дьо тен, той непременно трябва да е с овлажняващи свойства.
 
Потребности на кожата през лятото
В горещините кожата е подложена на силното слънце и високите температури в силно запрашена среда. В помещенията въздухът е изсушен от климатиците и отнема влагата от нея. Голямата температурна разлика в охладените стаи и навън я стресира допълнително. Активират се потните и мастни жлези. Потта и себумът, примесени с уличната мръсотия и козметичните продукти, често запушват порите и създават условия за възпаление.
В тази ситуация значителна част от дамите се справят трудно. Едни прекаляват с почистването и с агресивните почистващи продукти, което разрушава защитния хидролипиден слой. Други разчитат само на водата, която не може да измие натрупания себум. Трети добавят сапун със силно алкален характер, което променя рН-то и постепенно изсушава кожата.
Изсъхва кожата  на ръцете, често загрубяват и се захабяват петите.
kozmetika1
Характеристики на козметиката за лятото
Забравете за тежките козметични продукти от зимата. Те попиват по-трудно, смесват се с мръсотията и запушват порите. Необходими са ви кремове и гелове с лека текстура, които попиват бързо. Козметиката за този период трябва да е по-скоро хидратираща.
Специалистите съветват да си осигурите в горещините десетина дни с минимум използване на козметика. Почиствайте само с топла вода и щадящо миещо средство. Спрете с натрупването на 2-3-5 продукта. При нормална и смесена към мазна кожа това се отразява много добре. Дава ѝ възможност да се прочисти от множеството химични съставки, който пропиват в нея ежедневно, активира собствените ѝ защитни сили.
Независимо от сезона веднъж седмично използвайте ексфолиращ продукт за да освободите повърхностния кожен слой от мъртви и вроговени клетки, да ускорите кръвообращението и възстановителните процеси. И не забравяйте – вредните UV лъчения ви атакуват и лятото, и зимата – подбирайте дневния крем със SPF фактор – поне 15.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top