Козметика за подрастващи

- как да я изберете?

Детето ви расте неусетно. В един момент започва да се заглежда по-често в огледалото, да приглажда косата си, да разглежда критично появилите се тук там черни точки и видимо омазнени зони по лицето си. Обикновено това се случва около десетата година или малко след нея. Време е вече да му подарите първата козметика.
Каква да е първата козметика за вашия тийнейджър?
Принципно подрастващите са с мазна кожа и по подразбиране се допуска, че страдат от акне. Ако е така и при вас, задачата ви е да научите своя тийнейджър да я почиства внимателно, без да я пресушава, за да не активира прекомерно мастните жлези. Помогнете му да избере щадящо почистващо средство и го стимулирайте да си създаде навик да не докосва непрекъснато кожата си с ръце и да не изстисква черните точки. В другата крайност са сухите и атопични кожи, които често са раздразнени и сърбят.
Ако смятате, че ви липсва компетентност да подберете подходящи козметични продукти за детето си, заведете го на дерматолог. Той ще ви препоръча най-подходящото за него.
Като цяло, независимо от типа кожа, на подрастващите им е необходим елементарен набор козметика, който задължително включва средства за почистване – душ-гел и шампоан, мек сапун и продукт за почистване на лицето. Към тях добавете овлажняващи продукти – за тяло, за ръце, за лице – при суха кожа, балсам за устни – особено при сухо и студено време. Ако момчето или момичето се потят, осигурете му и дезодорант.
Когато децата пораснат
teen_cosmetics2
За някои по-рано, за други по-късно идва денят, в който госпожицата купува първите си червило и сенки, а младежът пробва първото си бръснене. Не се правете, че не забелязвате. Не ги оставяйте да се учат на принципа проба-грешка. Това може да нанесе сериозни щети на кожата им.
Изберете продукти за грим от биосертифицирана марка, безвредни и подходящи за чувствителната младежка кожа. Не забравяйте, че като подарявате грим, трябва да подарите и подходящо средство за почистването му. Постарайте се дъщеря ви да свикне да си ляга само след като добре почисти макиажа си.
На момчето подарете комплект за бръснене. Освен самобръсначка и гел, той  задължително трябва да включва балсам за след бръснене. Това ще помогне на сина ви да поддържа кожата си здрава и да я опази от раздразнения и възпаления.
teen_cosmetics
Когато се случи тийнейджърът да има нужда от обезкосмяване, вземете инициативата в свои ръце и предложете ефективен начин. Бръсненето може да е евтино и лесно, но скоро космите ще загрубеят и ще се появят възпаления поради обратния им растеж.
Може да ви се струва, че запознаването на подрастващите ви деца с козметиката и употребата ѝ не е в приоритетите ви, но те няма да ви чакат. По-добре им отделете малко време и внимание в точния момент, вместо после да лекувате щети и увреждания. Празниците са чудесен повод да го направите!
Прочетете още:
 
„Грижа за кожата за тийнейджъри“
„Етерични масла за тийнейджъри“
„Проблеми с кожата при тийнейджъри“ 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top