Козметиката

- като израз на самочувствие

Козметиката е красив, уханен свят, за чиято необятност може и да не подозирате, ако използвате само сапун, шампоан и най-много овлажняващ крем. Продуктите и случаите, в които се прилагат те, са толкова много и толкова различни, че е необходимо да положите усилия, за да се ориентирате и да ги използвате с успех по предназначение.

Бялата козметика

Това са всички онези кремове, емулсии, лосиони, тоници, серуми, млека, гелове, балсами, маски, олиа, които може и да не са точно бели на цвят, но са предназначени за обгрижване и поддържане на кожата. Те я почистват, освежават, хидратират, подхранват, изглаждат, намаляват пигментацията, забавят появата на бръчици.

Използването на добре подбрани козметични продукти е въпрос на самоуважение. Те подкрепят добрия външен вид и доброто състояние на кожата. Липсата на навици се извинява с липса на време, с липса на средства. Но помислете си – винаги намирате време и пари да се снабдите с нова дреха.

Можете ли да си купите нова кожа?

Е, тогава си купете качествена козметика и я използвайте! Ако е нужно, консултирайте се с дерматолог или козметолог.

Цветната козметика

Модерният професионален макиаж се доближава по-скоро до скулптрирането. Снимките на звездите без и с грим го потвърждават. Има дами, които усвояват успешно този начин на гримиране. И винаги изглеждат перфектно. За тях макиажът е по-скоро начин на живот.

Всички останали се разделят в две големи групи. В едната са умело гримираните жени, които знаят, че няма как да станат перфектни, но държат да изглеждат добре. Някои от тях използват повече грим, други – по-малко. Обединява ги схващането, че макиажът е просто част от средствата за постигане на добра визия.

В другата са зле гримираните. Част от тях прекаляват, изглеждат евтино и пошло. Част са неуверени, неумели, несръчни, често размазани и изглеждат по-добре негримирани. Трети са някъде по средата.

Какво още издава използването на козметика?

Начинът, по който една жена използва козметичните продукти, издава в значителна степен има ли тя проблеми със самочувствието и какво е отношението ѝ към самата нея.  Здравата, добре поддържана кожа разказва за адекватни грижи, а те вървят в комплект с внимателен подбор на козметика, може би дори с консултация с лекар или козметолог. Което пък означава отговорно отношение към себе си, добро самочувствие и реалистичен поглед към света.

Занемарената, посивяла и повехнала кожа се свързва с неглижиране на грижите за себе си (или със здравословни проблеми). Среща се сред всички възрастови групи, но е доста характерна за дамите след климактериума. И ако при младите момичета може да се дължи на липса на възпитание и навици, то при възрастните определено е знак за снижено самочувствие, за усещане, че животът е свършил, че нищо повече не може да се направи.

Прекаляването с грима, за което вече стана дума, е много характерно за жени, които възприемат себе си най-вече като сексуален обект. Те не се опитват да се справят с живота си по друг начин, освен като манипулират мъжете – при това по най-елементарния начин.

Информираната и отговорна употреба на качествени козметични продукти все повече се превръща в стандарт. Дори и да не ви върнат младостта, те поддържат кожата здрава и с добър вид във всяка възраст. Умелото и с мярка използване на декоративната козметика подчертава красивите черти, прикрива несъвършенствата, прави ви по-самоуверени и по-привлекателни. Ако не сте убедени в това, просто пробвайте!

Прочетете още:
„Цветната козметика – умеете ли да я използвате?“
„Няколко довода „за” българската козметика“
„Изберете козметика според възрастта си“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top