Лицето и тялото

- по какво се различава кожата
Грижа за кожата на лицето и тялото

Колко козметични продукти използвате за лицето си? Преброихте ли ги? А за тялото? Почистваща формула, евентуално овлажняващ лосион или крем и най-много слънцезащита за лятото. Дали това се дължи само на факта, че то е през повечето време скрито под дрехите?

Какви са разликите между кожата на тялото и кожата на лицето

Различията им се определят от няколко фактора:

Клетъчният обмен на кожата на лицето се случва за около 30 дни. На тялото – доста по-бавно. И се забавя с възрастта.

Дебелината и плътността ѝ са различни. Лицето, шията и над гърдите (деколтето) са с най-фина и тънка. На тялото е доста по-дебела при това е с различна дебелина на различните му части. Стъпала, лакти, колене понасят най-големи натоварвания и са най-груби. Тази на ръцете е доста тънка и податлива на дехидратация.

Дебелината ѝ зависи от дебелината на третия кожен пласт – хиподермата, който е най-дебел на седалището, бедрата и ханша, също на бузите.

Разпределението на мастните жлези – те са най-много върху Т-зоната (чело, нос, брадичка) и върху скалпа. Лицето като цяло има повече мастни жлези. Космените луковици са много повече на единица площ върху лицевата зона, отколкото върху тялото.

Сухотата е по-ясно изразена при телесния епидермис – причината е във вече споменатите три фактора. Особено потърпевши са местата с най-дебела кожа – колене, лакти, пети.

Лицевата кожа е с по-малко потни жлези и е по-чувствителна от тази на тялото. Реагира по-бурно на хормоналните промени, по-склонна е към акне. Търпи деформации от многобройните и многократни мимики – усмивки, смръщвания, примижавания. По-изложена е на разрушителните ултравиолетови лъчи и съответно по-податлива на ускорено стареене. Но пък е по-добре кръвоснабдена и зараства по-бързо при нараняване.

Подхранване и възстановяване на лицето

Като по-тънка и по-чувствителна, кожата на лицето страда от екстремните климатични условия лете и зиме. Преходните периоди са най-добрите моменти да се погрижите за максималното ѝ възстановяване, да я подготвите за следващите изпитания и да минимизирате признаците на стареене. За добри резултати ѝ осигурете:

Грижа за кожата на тялото

Кожата на лицето и тялото

Тя е много по-проста. И тук важи правилото да не използвате гореща вода и да подбирате най-подходящите продукти за типа кожа:

  • за почистване – необходими са ви душ гел и/или пяна за вана. Можете да се поглезите и със соли за вана;
  • за ексфолиране – свикнете да го правите два пъти седмично. Така ще подкрепяте излющването на мъртвите клетки, които се задържат по-дълго на повърхността на епидермиса поради по-бавното им обновяване;
  • за овлажняване – по принцип кожата на тялото е по-склонна към сухота от тази на лицето. Овлажняването с лосиони и масла ще я поддържа добре хидратирана и подхранена, ще ви върне усещането за комфорт. Можете да използвате по-тежки кремове, защото няма толкова много пори, които могат да бъдат запушени;
  • за слънцезащита – задължителна за всички открити части и особено при пряко излагане на слънце;
  • за облекчаване и заличаване на пъпки, петна и несъвършенства – те не се виждат под дрехите, но са си там, така че се погрижете за тях.

Разполагаме с богата гама продукти за грижа за кожата на лицето и тялото. Свържете се с нас , и ще ви помогнем да изберете най-добрите за вас!

Прочетете още:
Грижата за кожата на ръцете и тялото – през зимата
Косата и кожата – между зимата и лятото
Има ли нужда от грижи мъжката кожа 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top