Кожата на бебето

Вие непрекъснато го гушкате...

Вие непрекъснато го гушкате, галите, целувате, миришете. Не можете да се наситите на усещането, което предизвиква във вас допира с гладката кожа на бебето. Тя е мека, копринена, никога не сте докосвала нищо по-хубаво. Запазете я такава. Полагайте за нея специални грижи, защото твсе още е твърде чувствителна, лесна за нараняване и пропускаща микробите.

Може би в самото начало вашето бебе ще има загрубели петна по китките, колената, стъпалата. Дори да видите, че кървят, не се паникьосвайте – това ще отшуми само за няколко дни, след като кожата свикне с въздуха.

Следете внимателно за обриви, подсичане и зачервяване там, където кожата е покрита с пелени. Те трябва да се сменят преди всяко хранене. Изхвърляте ползваната, преди да сложите нова измивате хлапето добре (особено дупето) и го подсушавате. После го оставяте да лежи голо и да рита свободно с крачета. Постепенно увеличавайте времето за това. Намажете го със защитен крем и го повийте.

Кожата на бебето може да се протрие въпреки всички прекрасни грижи, които полагате за нея. Ще го забележите по лекото зачервяване или разраняване на кожата. Консултирайте се с лекар. Той ще предпише всичко необходимо за лечението.

Много майки се съветват с педиатър каква козметика ще е най-подходяща за детето им. Независимо каква марка ви препоръча специалистът, тя ще отговаря на няколко условия:

  • ще защитава кожата от изсушаване,
  • ще я поддържа еластична,
  • ще укрепва естествената й защита,
  • ще има успокояващо действие и няма да дразни очите,
  • ще е без съдържание на оцветители и алкохоли,
  • ще се нанася лесно и ще е подходяща за ежедневна употреба.

Сигурни сме, че сте избрала най-добрата бебешка козметика за своето съкровище, но не прекалявайте. Не използвайте лосион, ако кожата на бебето няма нужда от това. Пудрата също не е препоръчителна, освен ако педиатърът изрично не ви е посъветвал да я ползвате.

Не перете дрехите на бебо с праха за пране, който ползвате за вашите. Търсете не много силен прах, който няма да дразни кожата му или да предизвика алергии и за всеки случай изплаквайте дрешките два пъти.

Не спирайте да се радвате на прелестната кожа на вашето малко чудо. Всяка грижа и ласка правят него и вас още по-красиви и щастливи.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top