Кленовият сироп

- какви са ползите от него?

Дори да не се сте изкушени от манията за диети, пресмятане на нутриенти и погълнати калории, със сигурност сте чували за кленовия сироп.  Той е един от символите на американското хранене. Консумацията му в света се увеличава, а около 80-90% от цялото количество се произвежда в Канада и САЩ. Той вече лесно се открива и у нас и се препоръчва като добър заместител на бялата захар.
 
Какво представлява кленовият сироп?
Той се събира през малки отвори, направени в кленовите дървета в ранна пролет, когато соковете се раздвижват. Подлага се на топлинна обработка, докато водата се изпари и  се получи гъст кехлибарен сладък сироп. Задължително се пречиства от примеси. Най-светъл е най-рано добитият през сезона. По-тъмният се добива по-късно. Процесът е трудоемък, за всеки литър готов продукт се преработват почти 40 л суровина и затова кленовият сироп е доста скъп.
Освен с характерния си златно-кехлибарен цвят, се отличава със специфичен дървесен аромат и вкус. Смята се за много по-полезен от захарта. Наистина, при многократното рафиниране в белите кристалчета не остава нищо освен сукроза (над 99%). Кленовият сироп запазва богатия си минерален състав и фитохимикали, загубва част от витаминния си състав при топлинната обработка при сгъстяването, но все пак съдържа и витамини. Доставя  минимум 100-120 калории по-малко от захарта на всеки 100 г.
 
Състав на кленовия сироп
Сто грама кленов сироп осигуряват повече от веднъж и половина дневната препоръчителна норма за прием на манган и повече от една четвърт от тази за цинка. Той е добър източник на желязо, калий и калций, магнезий, фосфор, натрий. В него се откриват витамин В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В4 (холин), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин).
В същото време обаче съдържат и около 67 г захари, което никак не е малко, ако го консумирате успоредно с класическия подсладител. Приемът ви на захар ще намалее с една трета, когато напълно я заместите с кленов сироп. Освен това той по-бавно вдига нивата на глюкозата в кръвта.
klenov_sirop
Антиоксидантните свойства на кленовия сироп
Кленовият сироп съдържа доста антиоксидантни вещества. Така изследване в Канада на проби от реколта 2007 г. доказва бензоена киселина, галова киселина, производни на канелената киселина – кумаринова, кафеена, ферулова, синапинова и др. Констатира и много флавоноиди, катехини и епикатехини, кемпферол и още други фенолни вещества. Заключението е, че синергията между тях осигурява действие, което надминава нездравословното влияние на високото съдържание на захари. Много коментирана е ползата от абсцисиевата киселина.
Друго изследване от 2010 г. твърди, че антиоксидантната активност на кленовия сироп е по-ниска от тази на сока от боровинки, но е напълно сравнима с тази на сок от ягода и от портокал.
 
Фитохимичният комплекс предпазва клетките от мутации и преждевременно остаряване, а с това намалява вероятността от неопластични образувания – особено в простата, гърдата, дробовете, мозъчната тъкан. Противопоставя се на възпалителните процеси, подходящ е за профилактика на предиабет и диабет и при необходимост от контрол на теглото. Високото съдържание на жизнеопределящите минерали и витамините се отразяват добре на всички жизнени системи и стимулират имунитета. Действат благотворно на жлъчката и бъбреците
 
Ако по някакви причини не можете да ядете мед, пробвайте да го заместите с кленов сироп.
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top