- рецепта

Независимо дали сте вегетарианци, почитатели сте на здравословния начин на живот, искате да трупате мускулна маса, на диета сте или просто обичате да пробвате нови неща, включете в менюто си киноа. Тя е полезна за здравето, вкусна е и с нея можете да приготвяте какво ли не – супи, салати, закуски, основни ястия.

Ние сме ви подбрали простичка рецепта, бърза за приготвяне. Може да хапвате киноа с къри като основно ястие или да го ползвате за гарнитура към печено или задушено месо.

Първо обаче ще ви разкажем набързо с какво киноата е полезна за здравето.

За вегетарианците – добре е киноа да стане част от менюто ви, защото тя е отличен източник на протеини, в нея се съдържат всички незаменими аминокиселини.

За хората, страдащи от цьолиакия – киноа не съдържа глутен. Тя просто не се отнася към зърнените култури, но пък успешно ги замества, когато трябва да си набавите фибри.

За любителите на здравословния начин на живот – похапването на киноа допринася за добрата работа на сърдечно-съдовата система и за регулирането на кръвната захар.

За  всеки, който иска да отслабне – киноа е богата на протеини, фибри и витамини и не съдържа много калории. Може да замести успешно зърнените храни в менюто ви.

 киноа с къри

Ето я и рецептата за киноа с къри.

Необходими продукти

2 супени лъжици зехтин

1 глава лук (малка)

2 скилидки чесън

1 чаша киноа

2 чаши пилешки бульон

1 супена лъжица къри на прах

Сол и черен пипер

По желание може да добавите малко чили на прах.

Инструкции за приготвяне

Нарежете лука и чесъна на кубчета.

Загрейте зехтина в дълбок тиган и задушете лука. След това добавете киноата и разбърквайте, докато се запържи – около 5 минути. После изсипете бульона. Намалете котлона, така че ястието да къкри леко и сложете къри и чили. Затворете с капак и оставете всичко да ври на слаб огън около 25 минути. Пробърквайте от време на време. Когато киноата омекне, добавете солта и черния пипер. Оставете на котлона още 5 минути.

Готово е! Добър апетит!

Прочетете още:

Солен кекс с копривено брашно 

Палачинки с бадемово брашно и сок от нар


 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top