- полезни свойства

Въпреки че есенно време ароматът на печени кестени се носи из града и хората често взимат от уличните минувачи една фунийка за из път, кестенът почти липсва от домашното ни меню. А е толкова вкусен. Приготвя се лесно – върви страхотно и като съставка в солени ястия, и като част от сладкиш или крем. Трябва да опитате! Освен това е полезен за здравето.

Помага за поддържане на тонуса и доброто настроение

Кестените са богати на желязо, магнезий, калий, калций, цинк, манган и фосфор. Все минерали, които хората взимат като добавки за възстановяване на силите. Липсата им води – на първо време – до апатия, честа умора, потиснатост, виене на свят, повишено кръвно, etc. Редовното похапване на кестени през зимата ще ви набавя нужното количество от тези минерали и ще се чувствате в отлична форма.

Полезен е за регулиране нивото на холестерола

Кестените са добър източник на диетични фибри и мононенаситени мазнини, които помагат да се понижи нивото на лошия холестерола и да се повиши нивото на добрия. Това намалява рисковете от сърдечно-съдови заболявания.

 супа от кестени

Кестените са отлична храна за бременни

Бременните взимат допълнително фолиева киселина, която е от изключително значение за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Кестените са богати на фолати – 100 грама осигуряват 62 мкг. Обърнете им по-сериозно внимание и си хапвайте от тях на воля още от момента, в който решите да забременявате.

Отлична храна за хора, страдащи от цьолиакия

В кестените няма глутен. Затова те могат да го консумират спокойно. Кестеновото брашно е подходящо и за сладки, и за солени тестени изделия.

Чаят от кестени спомага за повишаване еластичността на венозната стена и за намаляване на кашлицата.

Кестените съдържат много витамин С (100 грама осигуряват 43 мг от необходимия ви дневен прием) и витамин В. Съдържанието им на калории е ниско, но пък са богати на хранителни вещества.

Въобще, кестените са вкусни, полезни и бързи за приготвяне. Пробвайте да ги добавите към някоя супа или да направите торта с тях. Внесете разнообразие в менюто си.

Прочетете още:

Червена леща

Сушените плодове

Жожоба


 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top