Хрупкави, вкусни кедровите ядки всъщност са семената на около 20 различни вида борови шишарки. Тези малки семена са наистина много добър източник на растителни хранителни вещества, важни минерали и витамини. Съдържат и моно-ненаситени мастни киселини, които помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта. Имате цели 6 основателни причини да включите вълшебните кедрови ядки в менюто си.
Помагат ви да отслабнете
Кедровите ядки са с високо съдържание на мазнини, но редвоната им консумация, може да ви помогне да свалите килограми. Каква е логиката? Те съдържат пиноленова киселина, която е ефективно средство за подтискане на апетита. Според изследванията тя активира освобождаването на два хормона, подтискащи глада холецистокинин (CCK) и глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1).
Полезни са за сърцето
Кедровите ядки са чудесен източник на мононенаситени мазнини, които понижават нивото на холестерола и намаляват риска от сърдечен удар. Освен това са с високо съдържание на витамин Е, витамин К, мед, желязо и манган, които помагат за перфектното функциониране на сърдечно-съдовата система.
Богати са на желязо
Кедровите ядки са отличен източник на желязо, който е важен елемент за правилното протичане на множество процеси в организма. Приемът на достатъчно количество желязо намалява риска от апатия, слабост и депресия.
Действат подмладяващо
Хапвайте кедрови ядки, защото наличието на мед и антиоксиданти в тях, ви позволява да забавите процеса на стареене.
Намаляват риска от заболявания на очите
Кедровите ядки съдържат лутеин, който е от решаващо значение за предотвратяване на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта, и витамин А под формата на бета каротин.
Дават ви допълнително енергия
Когато умората ви налегне, похапнете кедрови ядки. Те съдържат протеини и магнезий. Установено е, че магнезият помага за при умора, освобождава напрежението и облекчава мускулните спазми.
Казахме ви, че кедровите ядки са вълшебни. Освен това са наистина вкусни. Но в това ви препоръчваме да се убедите сами.