Кафявата мастна тъкан

- какво представлява?

Фразата „мастна тъкан“ автоматично насочва мисълта ви към затлъстели хора, които се чувстват зле в кожата си, измъчват се с диети и имат множество здравословни проблеми. Но ако донякъде бялата мастна тъкан наистина има заслуга за лошата си слава, то за кафявата мастна тъкан могат да се кажат само добри неща.
Какво представлява кафявата мастна тъкан?
Кафявата мастна тъкан се състои от клетки, в които мазнината е на дребни капчици.Те съдържат множество митохондрии, които ѝ придават характерния цвят. Тъканта е богато кръвоснабдена. Освен това е добре инервирана. В нея се срещат протеини, подобни на мускулните. За сравнение – в клетките на бялата мастна тъкан се съдържа една единствена голяма капка мазнина и малко митохондрии. Тя е слабо кръвоснабдена и слабо инервирана.
Митохондриите са клетъчни органели, често наричани „енергийни депа“ на клетката. Специфичното за кафявата мастна тъкан е, че митохондриите в нея произвеждат повече топлинна енергия, която пази тялото от преохлаждане и се отделя за сметка на мастните резерви в бялата мастна тъкан.
Всички ли имаме кафява мастна тъкан?
Ако все още не сте чували за кафявата мастна тъкан, то е защото тя от сравнително скоро е в полезрението на науката и за нея се знае относително малко.
До преди десетина години се смятало, че кафява мастна тъкан имат само бебетата, които нямат други механизми за регулиране на температурата, но с порастването им изчезва. В животинския свят е установена най-вече при видовете, които спят продължителен зимен сън. Вече се знае, че кафява мастна тъкан имат и възрастните хора. Но докато при бебето тя достига до 5% от телесната му маса, при възрастния е около една десета от процента – до към 60 – 100 г. При дамите е повече, отколкото при господата, при слабите – повече отколкото при пълните, при затлъстелите липсва.
Разположението ѝ при малките и при възрастните също е различно. При бебетата е съсредоточена около вратлето и между лопатките. Има я около сърцето и основните кръвоносни съдове, около бъбреците и другите вътрешни органи. При възрастните е по-скоро в шията, около ключиците, покрай гръбначния стълб и разбира се – около важните вътрешни органи и артериите.

Може ли кафявата мастна тъкан да помогне срещу затлъстяването?
Натрупаните наблюдения и резултатите от експериментите показват, че кафявата мастна тъкан е активна при температури под 20° С. В едно от изследванията здрави мъже престоявали по 3 часа в помещение с температура 18° С. За това време изгаряли до 250 калории. Нямало физическо натоварване, нито вещества, стимулиращи изгарянето на мазнините. Само било по-студено от обичайното, а мъжете – по фланелки. Активираната кафява мастна тъкан генерирала топлина, като изгаряла носените от кръвта мазнини. Топлината поддържала температурата на важните органи и на кръвоносните съдове, минаващи през нея, а стоплената кръв загрявала цялото тяло.
При друг експеримент престоят на участниците в хладна стая – около 19° С – за няколко седмици вечер довел до осезаемо увеличаване на кафявата мастна тъкан. Това било съпроводено със забележимо намаляване на бялата мастна тъкан.
Тези резултати карат учените да се опитват да увеличат кафявата мастна тъкан и да я накарат да работи за изгаряне на натрупаните мазнини, за регулиране и контрол на телесното тегло. Това може би наистина ще се случи. А дотогава – внимавайте с калориите и се движете повече.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top