Кастрацията

на домашния любимец

Обичате домашния си любимец. Горди сте с него. Не го лишавате от нищо. Той живее добре и е щастлив. Но един ден мъжкарят усеща разгонена женска и бяга. Връща се жестоко наранен, измършавял, болен или не се връща. Женската се отскубва, прибира се след дни бременна и се чудите, какво да правите с малките. Намирането на дом на бебетата звучи лесно, но когато се опитвате да го направите, се оказва мъчна работа със съмнителен резултат.

А знаете ли колко бездомни животни – гладни, болни, измъчвани, тровени, прегазвани, убивани – се падат на едно добре гледано животно? Давате ли си сметка, че популацията им се поддържа най-вече от нежеланото потомство на домашните любимци?

Защо да кастрирате домашните си любимци?

Защото това ще облекчи живота и на домашния ви любимец, и вашия. Кастрирането:

  • силно намалява рисковете от хормонално зависимите заболявания: възпаления и тумори на възпроизводствените органи, анемии, кожни проблеми, диабет. Избягването на тези болести увеличава живота на домашния любимец средно с около 2 год.;
  • минимизира опасностите, които носят за здравето хормоналните таблетки, давани за потискане на разгонването и предотвратяване на забременяването;
  • прави животните по-спокойни, изблиците на агресия почти изчезват, те не бягат, по-кротки и по-послушни са;
  • спестява ви непоносимата миризма от маркирането на територията, когато отглеждате котарак;
  • премахва необходимостта да търсите дом на малките или просто да им отворите вратата и да ги пуснете навън, като поотраснат;
  • освобождава ви от такси към общината според Закона за местните данъци и такси.

Разбира се, кастрирането има и своите отрицателни страни. Възможно е операцията да протече с усложнения – особено при женските, за които тя е свързана с отваряне на корема. Но това е несравнимо по-нисък риск от този, който носят бягствата и скитането,  битките между мъжките. Кастрацията се заплаща. Но еднократната сума в края на краищата ще се окаже доста по-малка от тази, която ще ви се наложи да похарчите за ветеринар при лечение на наранявания или при развитие на хормонално зависими заболявания. Да не говорим, че спестявате страданията на домашния си любимец.

Митове и предразсъдъци за кастрацията

Кастрирането е противоестествено

За да сме честни – кое е естественото в това, че кучето или котката лежат до радиатора, ядат гранули, играят с пластмасова топка или на фризби? Или пък им давате хормонални таблетки? Просто животът им е различен и тази разлика включва и контролът върху раждаемостта.

То осакатява, унижава (и ред други вариации) животното

Всички тези думи изразяват чувства, характерни за човешката психика, но не и за кучето и котката. Те не осъзнават половата си идентичност, за тях сексуалният живот не е определяща ценност, не преживяват психическа травма от невъзможността да имат потомци. При тях половият нагон е неосъзнаван хормонално регулиран природен инстинкт.

Променя характера и темперамента на домашния любимец

Реално се променят само хормонално зависимите прояви. Всички генетично и психически обусловени черти си остават непроменени. Кучето ви ще продължи да реагира като пазач на дома и стопаните си, ще има нужда от разходки и игра. Котката ще си остане закачлива и игрива, ще ловува с удоволствие гризачи, птици и насекоми при възможност.

Кастрираните силно напълняват

Напълняването не е пряко следствие от кастрацията. Но е задължително да се контролира количеството и съдържанието на храната и да се осигурява на животното възможност за игра и физическа активност.

Трябва женската да роди поне веднъж, и после да се оперира

Това, според ветеринарите, не е вярно. Всяко разгонване е свързано с много високи нива на естроген и съответно повишен риск от тумори на млечните жлези. Кастрирането е препоръчително да се извърши още преди първото разгонване – около 6ти-8ми месец за женските и до месец-два по-късно при мъжките.

Кастрирането е еднократен акт, който осигурява по-спокоен живот за вас и любимеца ви, но и за обществото – като намалява числеността на бездомните животни. Обадете се на ветеринаря си и обсъдете кастрацията на котето или кучето си още сега!

Прочетете още:
„Разгонване при домашните любимци“

„Специализирана храна за кученца и котенца“ 
„Домашният любимец – дали да го отглеждате на двора“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top