Каротеноидите

- ползи за здравето и красотата

Каротеноидите са растителни химикали – пигменти, на които се дължи жълто-оранжевият и понякога червен цвят на плодовете и зеленчуците. Намират се в изобилие и в зеленолистните и зелевите. Служат за поглъщане и обезвреждане на вредните лъчи в слънчевата светлина при фотосинтезиране, за пренос на енергия и още много други функции, някои от които – не напълно изяснени. Макар че се произвеждат само в растенията, те играят важна роля в животинския свят – примерно – на тях се дължи  жълтият цвят на яйчния жълтък и остротата на зрението на човешкото око.

Ползи, които каротеноидите носят на организма

Вече са проучени стотици видове каротеноиди. Най-популярни са α-каротин, β-каротин, ликопен, лутеин, зеаксантин, астаксантин, β-криптоксантин и т. н. Изследванията за влиянието им върху човешкото здраве насочват към превантивната им роля спрямо:

  • сърдечно-съдовите заболявания и високите нива на холестерол;
  • туморообразуването; метаболитните и неврологични нарушения;
  • очните болести – катаракта и макулна дегенерация;
  • профилактиката и лечението на множество хронични възпалителни заболявания;
  • ускорено остаряване и кожни проблеми и др.

Обяснението се търси в активността им при определени генни експресии, междуклетъчната комуникация и имунния отговор. Те са много мощни антиоксиданти – по-мощни дори от витамин Е. Имат свойството да неутрализират не само свободните радикали, но и така наречения синглетен кислород, който нанася сериозни увреждания в организма и е в състояние да компрометира имунната система.

Част от каротеноидите, като α-каротин, β-каротин и γ-каротин, са най-често срещаните и най-резултатни предшественици на витамин А. Те се трансформират в него само до потребните на организма нива.

Как да си набавите каротеноиди?

За да се възползвате от предимствата, които носят каротеноидите, е напълно достатъчен постоянният им прием от храната – зеленчуците и плодовете. За разлика от някои други фитохимикали, те не се разрушават при топлинна преработка. Дори стават по-лесно усвоими от организма. Друго условие за доброто им усвояване е наличието на мастна среда. Ще рече – морковите и доматите са по-полезни сварени и овкусени със зехтин.

Каротеноидите са ценена съставка за нутрикозметиката (хранителни добавки за здравето и добрия вид на кожата). Те пазят кожата от последиците на зловредните ултравиолетови лъчения, защитават я от увреждания, преждевременно стареене и рак. Последните изследвания установяват, че бета-каротинът подкрепя имунния отговор, подобрява извънклетъчната матрица и е важен за целостта и функционалността на колагеновите фибри.

Добавени в козметичните продукти, каротеноидите играят ролята на антиейдж съставки и са много полезни за зрялата и отпусната кожа. Те допринасят за здравия и красив тен, за плътността и еластичността, за фотозащитата ѝ.

Кои храни са най-богати на каротеноиди?

Ако се храните здравословно и в менюто ви има достатъчно плодове и зеленчуци, най-вероятно приемате достатъчно каротеноиди от най-добрия източник – природата. Те са в изобилие освен в морковите, доматите, тиквите и кайсиите, също в сладките картофи и спанака, в зелето и броколито, в граха, в пъпешите, портокалите, мангото, във водораслите и  т. н. Има ги в бобовите и зърнените, в билките и подправките, във водораслите. Животинските храни, в които жълто-оранжевите пигменти се откриват в най-висока концентрация, са черният дроб и яйчният жълтък, някои морски дарове.

Каротеноидите са леснодостъпни и много полезни за общото здраве и за красотата на кожата ви. При това дали и как ще ги приемате, зависи само от вас.

Какво ще имате за обяд?
Прочетете още:

„Ретиноидите“
„Антиоксидантите“
„Базово масло от морков“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top