Кариесите

- как да се предпазим от тях?
Кариесите

Кариесите са един от най-често срещаните дентални проблеми. Въпреки, че са сравнително лесни за пломбиране, със сигурност всички бихме се радвали повече на добро дентално здраве и по-малко отсядания на зъболекарския стол. В тази статия ще разберем малко повече за това какво предимно причинява кариесите и как изцяло можем да избегнем появата им.

Какво причинява кариесите?

Зъбният кариес е заболяване в зъба, което се развива под зъбната плака. Неправилната хигиена, както и лошата диета са основните причинители за появата на кариеси. Постепенно, кариесите разрушават зъба, затрудняват дъвченето и причиняват болка. Въпреки, че притеснителни проучвания в България показват, че близо 95% от населението ни има поне 1 кариес, появата им е напълно предотвратима.

 

Правилната хигиена

Денталното ни здраве е лична отговорност, която мнозина пренебрегват още от деца. С помощта на редовна и правилна хигиена, ние можем да си спестим почти всяка грижа със зъбите. Не случайно всеки зъболекар не спира да повтаря за важността на миенето на зъбите по поне три минути и минимум два пъти на ден. Подберете също внимателно пастата си за зъби и изберете тагава със съдържание на флуор, тъй като този елемент изгражда защитна преграда пред емайла и го поддържа здрав и устойчив на киселинни атаки. Четката за зъби е за предпочитане да бъде с мек косъм и да се сменя на всеки няколко месеца. Ако искате да сте отличници, то вие ще зарадвате своя зъболекар и самите себе си ако започнете да ползвате и конец за зъби след всяко миене. Той достига участъци, които механичната и дори електрическата четка не винаги могат да почистят и ни гарантира пълна защита от кариесите. Водата за уста е перфектния финал за денталната ни хигиена, но се консултирайте със своя стоматолог преди да изберете коя е най-подходяща за вас.

Кариесите

Кои храни да избягваме?

Що се отнася до устната ни хигиена, правилното хранене играе по-важна роля от всякога. Неправилните хранителни продукти могат да доведат до опасен дисбаланс в устната кухина, който в последствие да отслаби защитните ни свойства и да е причинител на кариеси, афти, както и други дентални проблеми. Киселинните атаки са основните виновници в появата на кариеси. Те са причинени от простите въглехидрати и най-вече от храните с високо съдържание на захар. Когато те са лепливи като близалките, бомбоните или течния шоколад, това създава и допълнителен проблем, тъй като те ще осигурят по-продължителна храна за бактериите в устата ни. Други храни, с които трябва да избягваме да прекаляваме за да имаме здрави зъби са газираните напитки, кафето и алкохола.

 

На кои храни да наблягаме?

Зъбите ни, както всяка друга част от тялото се нуждаят от конкретни витамини и минерали за да подобрят здравината и издръжливостта им на киселини. Калцият и фосфорът са главните микроелементи, от които се нуждаят нашите зъби. Поради това, подходящи храни, които е добре да фигурират често в диетата ни са следните: мляко, месо, риба и ядки. Това са протеинови храни, които освен зъбите ни, ще заздравят също и мускулите ни, както и костите.

Освен с помощта на тези храни, друг фактор, който подобрява здравето на зъбите ни е и самата ни слюнка. Тя неутрализира киселините в устата, отговорни за развитието на кариеси и също така очиства хранителните остатъци след хранене. Дъвките без захар са добър начин да стимулираме слюноотделянето, както и да активизираме мускулите на челюстта.

Прочетете още:
Детските зъби – как да се грижим за тях?
Чувствителните зъби
Промяна на зъбите с възрастта

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top