Капките на доктор Бах

- особености и предназначение
Капките на д-р Бах

Капките на доктор Бах започнаха да набират популярност у нас сравнително скоро макар че светът ги познава от почти век – масовото им разпространение започва през 1936 година. За създателят им, за създаването на цветните есенции и същността им сме ви разказвали. На пазара у нас те вече се предлагат и от български производител при стриктно следване на авторските рецепти на доктор Бах.

Към какво са насочени цветните есенции?

Цветните есенции са създадени за облекчаване на различни физически страдания чрез повлияване на конкретни психически състояния и отрицателни емоции, действащи като причини или стартери на болестите (главоболие при притеснение и нервност). Създателят им смятал, че болестите са резултат от конфликти и противопоставяне между душата и ума и виждал лечението и дори избягването на болестите в равновесието между тях.

Всяка от 38-те формули е насочена към точно определена негативна емоция. Самите емоции са разделени в седем големи групи, определяни като психологически причини за различни заболявания:

  • страх
  • несигурност
  • апатия и липса на интерес към живота
  • самота
  • свръхчувствителност към различни влияния и нови идеи
  • тъга и отчаяние
  • прекалена грижа за другите и неглижиране на самия себе си.

Освен есенциите, насочени към конкретни емоции, има и комбинирана – Rescue Remedy – смес от 5 единични есенции, която се използва за запазване и укрепване на спокойствието в стресови моменти.

Задължително е цветните есенции да се отграничат от етеричните масла и ароматерапията. Те се състоят от силно разредени екстракти от цветовете на диви растения и са подобни на хомеопатичните продукти по разреждането на изходната субстанция, но се основават на различни принципи. За хомеопатията водещо е лечение на подобното с подобно, а при формулите на Бах – с противоположното. Като важна тяхна особеност се сочи фактът, че действат не като потискат негативните емоции и болестта, а като активират противодействащите им сили и енергии.

Препоръчителни са комбинации, които по-пълно покриват разнообразието от емоционални състояния, като максимално допустимият брой е 7.

Можете ли да се консултирате с някого за цветната терапия?

Въпреки че всяка от 38-те ключови есенции е адресирана към определени емоционални (тревожност, скръб, напрежение, стрес и т. н.) и физически оплаквания (спазми, схващания, лошо храносмилане, болки в костите, проблеми с бъбреците и т. н.), най-добре е да потърсите натуропат или хомеопатичен лекар, с когото да консултирате състоянието и проблемите си.

Опитният специалист не само ще чуе какво казвате, но ще обърне внимание и върху това как го казвате – глас, стойка, език на тялото. Ще чуе и какво не казвате, ще забележи на кои въпроси отговаряте и на кои не. Всичко това съвкупно ще му разкрие не само конкретното ви състояние и страдание, но и как се справяте с дадената ситуация. Накрая той ще ви препоръча коя цветна есенция или микс от есенции да вземате, в каква дозировка и колко дълго.

На пазара можете да намерите освен капки, още пастили, адресирани към безпокойство и напрегнатост, и сиропи. Всички продукти добре се комбинират помежду си.

Създадени са за алтернативно или допълващо лечение. Можете да ги комбинирате с назначена от лекаря ви конвенционална терапия и с други продукти на холистичната медицина – хомеопатични и билкови, както и с различен тип практики като медитацията.

Капките на д-р Бах

Възраженията на официалната медицина към тях са подобни на тези към хомеопатията – твърде високата степен на разреждане на изходната субстанция не оставя нищо или почти нищо от нея в крайния продукт. В същото време много от приемащите цветните есенции на доктор Бах твърдят, че те безусловно помагат. Смятат се за безопасни за всички, включително за деца и бременни, за възрастни. Не предизвикват нежелани последици, не са известни лекарствени взаимодействия. Все пак преди приема им е добре да се консултирате с лекаря си.

Предстоят ви напрегнати моменти? Преминете през тях с цветните есенции на доктор Бах! Съществуват и варианти, подходящи за домашни любимци.

Прочетете още:
Терапията на доктор Бах – какво не знаете за нея?
Цветните есенции на доктор Бах – помагат ли на животните?

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top