– най-богатият плод на витамин С на земята

Каму каму е дребен плод от поречието на Амазонка, който съдържа около 2% – 3% витамин С при прясно състояние и доста повече в сушено.  Ще рече – от 100 грама свеж плод 2 – 3 грама (2000 – 3000 мг) се падат на витамина. В същото количество шипки той е около 1250 мг, а в 100 г цитруси – около 50 мг. Сравнението внася яснота, защо през последните години Каму-каму става все по-популярен. Той се оказва най-богатата на витамин С натурална храна в света.
Какви са ползите от Каму каму

  • Укрепва антиоксидантната защита на организма, като пази клетките от увреждания и мутации. Това забавя стареенето и е добра превенция срещу опасните неопластични образувания.
  • Стабилизира имунната система.
  • Улеснява борбата на организма с вирусни и бактериални инфекции, включително с херпеса.
  • Потиска възпалителните процеси в тялото.
  • Стимулира работата на мозъка (превенция на дегенеративни заболявания) и релаксира нервната система. Спомага за по-лесно понасяне на стреса, тушира тревожността и депресивните състояния, подобрява настроението.
  • Нормализира обмяната и улеснява поддържането на теглото в норма, подкрепя работата на черния дроб.
  • Оптимизира здравето на очите и обновяването на тъканите.
  • Повлиява благоприятно сърдечносъдовата система като намалява нивото на лошия холестерол и кръвното налягане.
  • Подтиква производството на колаген, с което облекчава състоянието на ставите, подобрява кожата, косата и ноктите, венците и т. н. Тези свойства го правят желана съставка в козметиката.
  • Твърди се, че дори стимулира възпроизводствените възможности.

 
Какво, освен витамин С, съдържа Каму каму
Освен изключително количество витамин С, южноамериканският суперплод съдържа витамини от В комплекс, много каротеноиди – включително важните за здравето на очите лутеин, зеаксентин и др. Сред съставките му са есенциалните аминокиселини – серин и верижно разклонените валин и левцин. Цветът му издава добро количество антоцианини.  Съдържа още цял комплекс флавоноиди, елагова киселина и т. н. Плодчетата са богати на желязо, калий, цинк, фосфор и калций, манган, магнезий, мед, натрий.
camu
Наистина ли Каму каму е толкова полезен
Дори ако сме скептично настроени, не можем да отречем, че с това съдържание Каму каму няма как да не е полезен. Ако си припомните, витамин С на практика се включва в работата на всички жизнени системи и е изключително важен за здравето. От антиоксидантната му функция до необходимо условие за производството на колаген, от антивъзпалителните му свойства до свойствата му да усилват действието на витамин А и Е и други биологични вещества – всичко това получавате като консумирате Каму каму.
При това уникалният природен доставчик на витамин С е много по-ефективен от която и да е произведена в лаборатория хранителна добавка. В него аскорбиновата киселина е в комплекс с фитовещества, които улесняват и ускоряват пълното му усвояване от организма.
Вярно е, че липсват задълбочени изследвания за точното действие на Каму каму, но пък е напълно ясно действието на основните му съставки. Съчетани от самата природа, те взаимно усилват влиянието си върху организма и нямат нежелани ефекти. Разбира се – когато приемате Каму каму в препоръчителните дози. Диарията е категоричен знак, че сте прекалили.
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top