Каму каму – ползи

- виж ги

Знаете ли какво е това – малко, виолетово-червено и на царя, и на бедняка дава сили? Отговорът е каму каму. Плодовете на нискорастящия храст с латинско име Myrciaria dubia са виолетово червени, приличат на череша и имат кисело-стипчив вкус. Растението вирее в амазонските джунгли, а през последните години се отглежда и съвсем съзнателно в Перу и Бразилия. Дребните плодове не са особено трайни и не могат да се транспортират свежи на дълги разстояния. Затова обикновено се предлагат като хранителна добавка или на прах.

Защо този интерес към черешоподобния плод?

Не може да се каже, че каму каму се е използвал за лечение от хиляди години. Напротив, местните жители по-скоро го избягват и до днес, защото не харесват особено киселия му вкус. Все още не са доказани и ползите за човешкото здраве от редовното похапване на този плод. Едно обаче е сигурно – каму каму съдържа повече витамин С от който и да било цитрус, боровинките, годжи бери. В състава му влизат още желязо, калий, калций, фосфор, бета-каротин, валин, тиамин, левцин.

Именно наличието на огромно количество витамин С в едно плодче прави каму каму обект на многобройни изследвания.

 каму-каму

Какво смятат учените към момента?

Възможно е каму каму да подсилва имунната система, да помага при лечение на херпес и да защитава организма от всякакви бактериални и вирусни инфекции.

Приеман като хранителна добавка, той би трябвало да даде достатъчно сили на организма, за да се справи с херпеса за 48 часа. Правят се изследвания в тази посока, но засега няма достатъчно доказателства.

Смята се, че каму каму може да се ползва като съпътстващо лекарствено средство при депресия, да стимулира концентрацията и паметта при ученици и студенти и да се използва като превантивна мярка срещу Алцхаймер и деменция.

Някои фитнес инструктори препоръчват каму каму на прах или като хранителна добавка за по-бърз растеж и по-добра защита на мускулите.

Сега не разбрах – да взимам ли добавка каму каму или не?

Няма да ви навреди, но и няма гаранция, че ще ви помогне, така че вие преценете. Не разчитайте само на хранителна добавка или каму каму на прах, за да си набавите необходимия на организма ви витамин С. Не го използвайте като заместител на пресните плодове и зеленчуци или като лекарство.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top