Камут

Камутът е с около 40% по-високо съдържание на протеини от пшеницата, по-богат е на витамини...

Един от предците на съвременната пшеница е камутът. Той идва от Египет. („Камут” всъщност е древна египетска дума за „пшеница”.) Зърната му са подобни на тези на пшеницата, но са по-големи. На трапезите на американците се появява едва през 1980 година. В България все още не е особено популярен, но вече може да се намери в магазините за био продукти. Най-често се отглежда във ферми за биологично земеделие. Не е генно модифициран и първоначалните му свойства са запазени и подобрявани години наред.

Камутът е с около 40% по-високо съдържание на протеини от пшеницата, по-богат е на витамини и минерали; лесносмилаем и с приятно сладък маслен вкус. Установено е, че е добър заместител на пшеницата. По-подходящ е и за хора с алергии към нея. Все пак, ако страдате от цьолиакия е добре да се консултирате с лекаря си преди да го консумирате.

В него има огромно количество аминокиселини, много повече от това, което е нормално и се среща в пшеницата. Поради високото си съдържание на липиди е добър източник на енергия. Богат е на магнезий, калий, цинк, желязо, фосфор, селен, манагн, витамин В1 и В6, както и на витамин Е. Това го прави ценна част от ежедневното ви меню. 100 гр суров камут има 337 калории, 15 грама протеин, 70 г въглехидрати, 2 грама мазнини, 9,1 грама баластни вещества и 6 мг натрий.

За разлика от други зърнени храни, той е с ниска степен на окисляване и запазва голяма част от високата си хранителна стойност дори и след смилане и обработка. Намалява риска от развитието на сърдечни заболявания и диабет тип 2. Според някои нови изследвания, ако консумирате камут, намалява и възможността да се разболеете от рак. Той подобрява дейността на храносмилателната система и е подходящ за хора, които искат да контролират теглото си.

Зърната камут могат се приготвят като ориз; да се добавят към супи и салати или да се ползват вместо зърнена закуска. Брашното от камут е подходящо за всякакъв вид тестени изделия. Потърсете си различни рецепти и опитайте. Колкото по-разнообразно е менюто ви, толкова по-добре ще се чувствате.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top