Как стресът влияе на сексуалния живот

- няколко извода

Кога за последен път правихте секс? Доволни ли сте от сексуалния си живот? Ако не, защо? Какво бихте променили? Знаете ли, че стресът е една от основните причини за замиращ или направо липсващ сексуален живот? Вярно е, че той влияе зле като цяло на емоционалното и физическото ви здраве. Оказва се обаче, че ви лишава и от една от най-приятните възможности за намаляване на стрес – сексът.

Стресът влияе на начина, по който изглеждате

Причината е, че се отразява на метаболизма ви. Затова започвате да качвате килограми. А когато напълнявате, самочувствието ви отслабва. И съответно нямате никакво желание да се показвате гола/гол пред партньора си. Още по-малко пък се чувствате в настроение да съблазнявате. Предпочитате да хапнете още нещо. Само дето липсата на секс започва да се отразява на отношенията ви с човека до вас. А това води до още повече проблеми.

Стресът се отразява върху либидото

Хормонът на стреса се нарича кортизол. Тялото ни се нуждае от него в доста малки дози. Когато кортизолът в организма се увеличи чувствително, той започва да подтиска половите хормони. Това пък означава, че желанието за секс силно намалява.

 Young couple in blue jeans on white background

Стресът усложнява отношенията с партньора

Вие бихте ли издържали да виждате някой само докато спи? Или да го чувате как говори нервно и напрегнато? Да виждате как често си изпуска нервите по твърде дребни поводи? Не, нали? Вашият партньор вероятно ще отговори по същия начин. Ако сведете общуването до минимум, за да не се карате, ще стане още по-лошо. Да споменавам ли, че някъде между караниците желанието за секс е изчезнало напълно?

Стресът може да доведе до прекомерно пиене

За много хора това е единственият начин да свалят напрежението. На мъжете твърде големите количества алкохол определено им пречат да получат ерекция. Но жените също имат проблеми. Чувствителността им в деликатните зони намалява и за възбуда и овлажняване трудно може да става въпрос. Макар че, ако се стигне до там, невъзможността да правите секс ще ви е най-малкият проблем, все пак е добре да го имате предвид.

Сексът е споделяне, общуване, страхотно удоволстиве, най-сигурният начин да се справите със стреса. Затова не позволявайте на нищо да ви попречи да го практикувате.

Прочетете още:

10 признака, че стресът ви идва в повече

Стрес и депресия на празници
Природни продукти за психично здраве 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top