Как се прави овесено мляко

- лесна рецепта

Знаете, че овесената каша е полезна, но не можете да я ядете? Обичате много прясно мляко, но ви се иска да има и негова алтернатива на растителна основа? Причините да си направите освесено мляко могат да бъдат много. Рецептата е лесна, бърза и не изисква никакви кулинарни умения от ваша страна. Пробвайте.

Необходими продукти за 1 литър овесено мляко

  • 9 до 12 супени лъжици овес  или овесени ядки.
  • 1,5 литра вода със стайна температура.
  • Щипка сол, можете да ползвате и някой по-специални видове сол.

Необходима посуда

Голяма тенджера, блендер или пасатор, тензух или цедка и съд, който се побира в хладилника, за да държите млякото в него.

Овесено мляко

Как се прави

Слагате овеса в тенджерата. Заливате го с вода, захлупвате го и го оставяте да кисне  минимум 20 минути, максимум 12 часа.

След това изваждате овеса и го поставяте в блендера или пък го пасирате.

Прецеждате получената каша, изсипвате я в нов съд и я прибирате в хладилника.

Млякото е годно за употреба в следващите 4 до 6 дни.

Добавки

Представихме ви класическата рецепта. На нейна основа, разбира се, можете да си правите колкото поискате експерименти. Можете да добавите други ядки към овеса или пък настърган кокос. Ако предпочитате млякото да е сладко, сложете му мед, конфитюр, кленов сироп, стевия или пък яжте фурми, докато го пиете. За аромат добавете канела или ванилия.

Дайте на детето си една чаша овесено мляко. Сигурни сме, че ще решите проблема с препирните за изяждането на овесената каша сутрин. (Имайте предвид, че млеката от ядки не могат да заместят животинското прясно мляко, затова не заменяйте едното с другото, а ги комбинирайте.)

Внимание! Много често овесът се обработва заедно с пшеница и други зърнени култури. Затова, ако искате да направите мляко за човек, който страда от цьолиакия, уверете се, че на пакета с овес или овесени ядки пише „без глутен”.

В някоя от следващите статии ще се спрем по-подробно на ползите от овесените млека и млякото от ядки като цяло. Следете ни.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top