Как мъжът става баща

- какви са промените?

През последните десетилетия ролята на бащата като родител съществено се промени. Той не е вече само човекът, който осигурява семейството материално. Все повече се превръща в загрижен родител наравно с майката. Това подтиква учените да предприемат по-често изследвания настъпват ли биологични промени и какви в мъжкия организъм в началото на бащинството. Оказва се, че без да са така видими и драматични като при майките, те не само съществуват, но и съществено променят поведението на мъжа, превръщайки го в баща.

Танцът на хормоните не е само при жените

Тестостеронът

е отговорен за оформянето на мъжа от зачатието през пубертета до ранната младост. Той го насърчава да търси активно партньорка, да прави секс, да остави гените си след себе си. Когато бебето се появи, то има нужди от дългосрочни грижи. И тестостеронът се понижава. Време е мъжът да се фокусира върху семейството си. Не да търси нови партньорки и приключения, а да поеме отговорност за отглеждането на детето си.

Това се случва около появата на първото бебе – малко преди или малко след раждането му. Колкото по-рязък е спадът, толкова по-ангажиран се оказва мъжът с грижите около новороденото месеци напред.

Окситоцинът и допаминът

се увеличават и насърчават връзката на бащата с детето. Те осигуряват неврохимична награда и усещане за щастие всеки път, когато мъжът се докосва до него. И щастието напълно компенсира спадналия тестостерон.

Пролактинът

е хормонът, който насърчава отделянето на кърма при майката. Но той се повишава и в тялото на татковците и обуславя грижовността им.

Променя се мозъкът

При това промените са структурни. Изследванията с ядрено-магнитен резонанс на татковци между втората и четвъртата седмица след раждането и 12тата и 16тата показват промени в областите, свързвани с

  • привързаността;
  • съпричастността;
  • разбирането на емоциите;
  • способността да се тълкува поведението на бебето и да се реагира адекватно на него.

Те са подобни на промените, регистрирани вече в мозъците на майките и се обясняват с бързото натрупване на опит и развиването на умения около отглеждането на бебето, разбирането на потребностите му, задоволяването им.

С появата си анатомичните промени в мозъка от своя страна насърчават емпатията, загрижеността и действеността на мъжете за продължителен период от време. Разликата от майките е, че докато ангажираните структури в женския мозък се намират дълбоко в сърцевината му (загриженост, идентифициране на риска), при бащите те са на повърхността и се свързват с по-висшите познавателни функции – планиране и решаване на проблеми, ориентация на целите, мислене.

Сканирането на мозъците на бащи и мъже без деца показва, че областите на мозъка, отговорни за удоволствието и наградите реагират на различни стимули. При бащите те се активират при разглеждане на снимки на малчугани, при не-бащите – от снимки със сексуален контекст.

Структурните промени в мозъка след раждането на бебето гарантират, че и двамата родители проявяват силна мотивация за закрила и грижи за него. В същото време обаче различните области, в които се развиват новите структури, може би обясняват различните функции на родителите. Още повече, че отделянето на окситоцина и допамина (осигуряващ усещането за щастие и благополучие) е свързано с различни дейности при двамата родители.

Майката изпитва радост от самите грижи за детето. Бащата – когато играе с него. Играта не само формира и заздравява връзката помежду им – тя предизвиква сходно отделяне на окситоцин и при двамата, което пък ги кара да търсят компанията си отново и отново, изгражда привързаност и стимулира емоционалната зрялост и социалното развитие на хлапето.

Макар да са необходими още много изследвания, вече може да се каже на мъжете – организмът ви се подготвя за бащинството по подобен начин, по който го прави и организмът на жените за майчинството. Ще ставате ли скоро баща?

Прочетете още:
„Родителите след раждането на бебето“
„Как да си осигурим спокоен сън – ако бебето спи в отделна стая“
„Децата и лъжата“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top