Как косата ми да расте по-бързо

- виж повече
Как косата ми да расте по-бързо

В момент на слабост сте се съгласили фризьорът да ви подстриже по-късо от обикновено. Или пък малко след като сте се прибрала с нова, модна и дръзка къса прическа, сте се сетила, че след месец – два ви предстои важно събитие, за което роклята и прическата са отдавна подбрани и ви трябва дълга коса! Какво да правите? Как да накарате косата си да расте по-бързо?

Не очаквайте чудеса. Косата расте с 1,25 сантиметра на месец. Малко по-бързо през лятото, малко по-бавно през зимата.

Възможно е растежът на косъма да се забави. Тогава можете да го стимулирате, за да започне отново да израства по-бързо. Но не се надявайте на повече от 1,25 – 1,50 см порастване на косата месечно. В случай, че искате да сте със специална прическа за тържествен случай, отидете на фризьор. Ще ви сложат удължители.

Ако пък косата ви наистина е забавила растежа си, значи не се грижите достатъчно добре за нея. Ето какво можете да направите, за да я стимулирате.

Подобрете менюто си

Включете в него храни, богати на протеини, витамини А, В7, Е и С, омега 3 мастни киселини, селен, цинк и желязо. Те ще стимулират растежа на косъма, ще укрепят здравето на фоликулите, както и здравето на скалпа ви. Хапвайте яйца, мазна риба, пилешко месо, плодове, ядки.

Правете масаж на скалпа си всеки ден

5 – 10 минути масажиране на скалпа всеки ден увеличават притока на кръв. Масажът действа подхранващо и освежаващо. Не сте сигурни, че го правите правилно? Като цяло няма как да сбъркате, но попитайте фризьора си, нека той ви покаже. Попитайте го също дали не предлага тази услуга отделно от подстригването, боядисването и всичко останало. Ако каже „да“, можете да ходите на масаж 2 – 3 пъти седмично. Ще ви хареса.

Правете си маска за коса

Веднъж седмично, след като измиете косата си, й слагайте маска. Подхранваща, хидратираща – има стотици видове маски, изберете най-подходящата за вас и започнете да я прилагате.

Подрязвайте косата си редовно

Ако искате косата ви да е здрава и да расте бързо, подрязвайте я редовно. Не, няма нищо странно в този съвет. Посещавайте фризьора си веднъж на всеки два месеца, за да вземе връхчетата и да оформи прическата ви. Така ще намалите риска от изтощена, цъфтяща коса и увредени косми.

Не прекалявайте с машата, пресата, боята

Те изтощават косата и увреждат косъма. Ако се боядисвате, използвайте козметика за боядисана коса. Ако изправяте косата си често, правете го непременно като използвате защитни козметични продукти и й слагате подхранваща маска.

Когато се грижите добре за косата си, няма нужда да я стимулирате допълнително, за да расте.

Прочетете още:
5 начина за освежаване на косата
Грижа за боядисаната коса
Грижа за косата, когато сме на море

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top