Как действа зимата на косата

- и нужни ли са специфични грижи

Красивата и здрава коса е гордост за всяка жена, независимо от нейната възрастта.  Но поддържането на косата в добро състояние през зимата е истинско изпитание.  Ако носите шапка, за да я защитите от студа, тя се смачква и наелектризира, бързо се омазнява. Ако не носитестудът и уличната мръсотия я изсушават и увреждат.
Свитите от студеното кръвоносни съдове забавят кръвообращението и храненето на косъма отслабва. По-честото използване на сешоар, резките температурни разлики между вътре и вън също не се отразяват добре на косата. Правят я суха и безжизнена, нейните връхчетата се раздвояват, лесно се накъсва и пада.
 
Как да се грижите за косата си

  • Използвайте приятно топла към хладка вода – това е постоянно правило независимо от сезона. Твърде горещата вода стресира космите и ги изсушава, отмива защитния липиден слой от скалпа и го стимулира да произвежда още повече себум. Студената вода не успява да разтвори напластената мръсотия и стилизиращи продукти.
  • Не прекалявайте с манипулациите – както твърде честото миене, така и постоянното изправяне или къдрене на косата увреждат защитния слой на косъма. Когато все пак го правите, използвайте термозащитни продукти.
  • Изсушавайте косата добре като я попивате с мека кърпа. Влажната коса е много по-податлива на увреждане от студа. Намалете употребата на сешоара до минимум.
  • Подрязвайте нацъфтелите връхчета веднага, щом ги забележите – поне на около месец.
  • Използвайте шапки и шалове от естествени материи, които не са твърде стегнати, за да не затрудняват кръвообращението в скалпа и дишането на косъма.

kosa_zima1
Козметиката
Като минимум за поддръжката на косата през зимата ви е необходим добър шампоан според типа коса, балсам и маска. При нужда можете да добавите тоник и/или подходящо масло (олио). Те трябва да имат овлажняващи и подхранващи свойства, да проникват добре в косъма и скалпа.
Всеки производител на козметика за коса използва свои функционални комплекси – често патентовани. Те са насочени към заздравяване на косъма, преустановяване на накъсването, цъфтежа и косопада, подобряване на обема и гъвкавостта на косата, връщане на блясъка и жизнеността ѝ.  Защитават и подкрепят боядисаните коси.
Избирайте продукти с включени растителни масла и екстракти, витамини В, А, С, Е, кератин, пантенол, протеини, серамиди и т. н.
 
Домашни маски
Балансираното хранене и пиенето на достатъчни количества вода е добро средство за поддържане на общото здраве на организма. Храната с високо съдържание на витамини, минерали, цинк, селен и желязо се отразява изключително добре и на състоянието на кожата и нейните придатъци – косата и ноктите.
Пресните плодове, зеленчуци, мед и мляко, яйца, зехтин и други растителни масла, приложени като маски, действат много добре на косата. Може да добавите и хума. Предимството им е, че са лесни за правене и използване, винаги са пресни и са много достъпни. Освен това не натоварват скалпа и косъма с неприсъщи синтетични вещества, характерни за масовите козметични продукти.
Времето, което отделяте за косата си, е време за вас самите. То ви откъсва от ежедневието, помага ви да релаксирате, подобрява самочувствието ви. Правете го по-често.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top