Как да създадем домашен уют

- и какво ни носи той?

Всеки от нас пази някъде в съзнанието си усещане за спокойствие, защитеност, сигурност, топлота и умиротвореност. То обикновено идва от детството и когато се опитваме да го обясним, казваме просто: „У дома беше много уютно.“
Какво прави един дом уютен
Не бързайте да мислите за мебели, цветове, настилки и декорации.Те безспорно имат своята роля, но са само декорът, средата, в която се проявява уютът. И най-професионално обзаведеното жилище може да е студено и бездушно, ако не е пипнато с обич. Уютът не се купува с пари, той идва от любовта – към най-близките и към себе си, към дома, от грижата да им е добре вкъщи. Затова е еднакво възможен и в скъпите луксозни жилища, и в скромните домове, и в минималистичните декори със строги изчистени форми, и в многотията на еклектичното обзавеждане.
Как да направите дома си уютен
Да ви е уютно вкъщи означава да се чувствате добре. Толкова добре, че да не ви се ще да излизате. Огледайте се и помислете – какво искат близките ви? Ярка светлина, малко мебели, възглавници на пода и усещане за простор или пък приглушено осветление и закътано ъгълче за усамотение? Какво предпочитате вие? Топлината и чувствеността на живия огън в камината или синята светлина на телевизионния екран?
Махнете всичко, което ви дразни – излишни мебели, предмети с твърде претенциозни или твърде стерилни форми, свръхтехнологични джаджи и ненужни дреболии, събиращи прах. Добавете нещата, които ви карат да се чувствате удобно и ви помагат да се отпуснете – физически и емоционално. Може би ретро фотьойл с табуретка за краката, картини или снимки на празната стена, саксия със зеленина в ъгъла. Вслушвайте се в съветите на дизайнери и приятели, но пречупвайте всичко през собствените си усещания и мярка.
domasen_yut1
Уютът и зимата
Ако се замислите, вероятно ще си дадете сметка, че изпитвате по-остра потребност от домашния уют най-вече през студения период. Лятото сте повече навън, повече с компании, повече пътувате.
Щом есента захладнее, се задържате у дома. Искате дебел килим на пода и плътни завеси на прозорците, удобен диван и меко одеяло. Изпитвате потребност от топлина, но и от топлота. Гласовете на близките, тиха музика, меко осветление, чаша чай или кафе, аромат на печени ябълки и домашни сладки с канела – това са все неща, които ви карат да се чувствате уютно, да се чувствате добре у дома.
Уютът и празниците
Коледните празници вероятно са времето, в което домашният уют или липсата му се усещат най-силно. Навън е студено – снежно бяло или мрачно, мъгливо и влажно. Вкъщи е топло. Настроението е приповдигнато. Блещука коледната украса, ароматът на свещи се смесва с аромат на цитруси, на питка, на домашни гозби. В чашите грее като рубин червено вино или тихичко шушука шампанско.
На сутринта след празниците се събуждате късно. Разхождате се по пижами. Дояждате храната от предната вечер. Говорите си, смеете се. Домът ви е малко разхвърлян, но ви е уютно. Защото се обичате.
Не е уютен дом, в който цари безразличие и враждебност. Дори многото възглавнички няма да помогнат – независимо от твърденията, че излъчват уют. Искате уютен дом? Обичайте го!
Прочетете още: 
„Парфюм за дома“
„Нетрадиционна коледна трапеза“
„Aроматизатори за стая“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top