Как да си осигурим спокоен сън

- ако бебето спи в отделна стая

Този въпрос вероятно ще възмути мнозина, но родителите също имат нужда от сън и колкото по-добре отпочинали и адекватни са те, толкова по-внимателни, нежни и разбиращи ще са с децата си.
Какво не ви дава да спите
Дори да имате най-спокойното и здраво бебе, когато го отделите в собствена стая, безпокойството става ваш постоянен спътник. Дали не се е отвило? Дали не е паднало от леглото? Дали не се е задавило? Дали не си е омотало главата със завивките и не се задушава? Дали не плаче? Дали не трепери от страх и не се чувства изоставено?
Всякакви страхове, понякога един от друг по-преувеличени, не ви дават да заспите. Често-често ставате и на пръсти стигате до стаята му, като се опитвате да доловите дишането му през вратата. Влизате, за да видите завито ли е. Държите вратите отворени. Да не говорим за случаите, когато плачът му ви изстрелва още спящи от леглото. А идеята беше всеки да си има своя територия, за да са по-спокойни всички и да се наспиват!
bebe_staq2
Техническо решение на проблема – бебефонът
Вероятно вече си мислите, как баба ми все с бебефон си е гледала децата. Но я да си изключите телефона и да го зарежете – в мазето примерно – защото…
Бебефоните предлагат различни възможности – от тази, просто да чувате бебето си, до следенето на всяко негово движение – дори това при дишане. Случва се посредством сензори, разположени под матрака на креватчето. При повечето модели ако 20 секунди няма засечено движение, устройството ви известява чрез аларма.
Не е пропусната и опцията за следене на температурата. Така по всяко време сте наясно за топлинния комфорт в детската. Моделите с камера за нощно виждане ви показват дали детето е завито. Можете дори да му говорите или да му попеете, без да ставате от леглото си, когато забелязвате, че спи неспокойно.
Казано накратко – можете напълно да се доверите на модерните бебефони. Ако става нещо притеснително, те ще ви предупредят. Имате възможност да регулирате настройките така, както е най-удобно за вас.
bebe_staq1
Емоционално решение
Ваше право е да решите, че не искате да следите детето си чрез техника. В такъв случай, твърде често единственият вариант да сте малко по-спокойни и да се наспивате, е да се преместите да спите в детската.
На бебето му трябва време да приеме новата ситуация, за да започне да заспива само и да спи спокойно, без да се буди. Но на вас също ви е необходимо такова време. Като се преместите в неговата стая, вие си го осигурявате. Ако лягате, когато бебчо е заспал и излизате, преди да се е събудил, с нищо няма да попречите на изгражданите навици за самостоятелност.
С времето ще се успокоите и ще можете да се върнете в спалнята.
Разбира се, решението е компромисно. Но при всички случаи е по-добро от това да живеете в постоянен стрес и недоспиване. Още по-неприемливо е да върнете детето обратно при вас.
Потребностите на бебето винаги са на първо място и това е съвсем естествено. Не забравяйте обаче, че една от тези потребности е то да усеща до себе си спокойна, уверена и бодра майка. Да се грижите за себе си е част от начина да се грижите по-добре за него.
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top