Как да си направя разтоварващ ден?

- лека диета

Тежкият период на празници през два – три дни отмина. Време е да се престрашите и да се качите на кантара. Сигурно сте натрупали няколко излишни килограма. Дори и да не сте, може да пробвате да си направите разтоварващ ден. Особено ако сте прекалили с мазното, алкохола и/или цигарите.

Какво се яде по време на разтоварващия ден

В интерес на истината можете да го направите с почти всяка храна, но обикновено се хапват плодове, зеленчуци или млечни продукти. Идеята е в този ден да приемете не повече от 1 000 калории, като консумирате сурови плодове или зеленчуци, не хапвате хляб, въздържате се от подправки, сосове, сладкиши, алкохол и всякакви изкушения.

Можете да започнете с ябълки – между килограм и половина и два килограма и половина. Разделете си ги на 5 – 6 порции и си ги разпределете за целия ден. Важно е да пиете и много вода – около 2 – 2,5 литра.

Ако ще си правите зеленчуков разтоварващ ден, консумирайте зеленчуците сурови. Като подправки можете да използвате само копър, магданоз, джоджен. Забравете за зехтин, олио или оцет – сложете в салата си само лимонов сок.

 разтоварващ ден

Колко често трябва да се прави

Веднъж или два пъти седмично, не повече. Ако успеете да си създадете навик, да правите един разтоварващ на всеки 7 дни, ще е напълно достатъчно.

Когато знаете, че в определен ден ви чака тежка празнична трапеза, организирайте си разтоварваща еднодневна диета преди и след него.

Какъв е ефектът

Прочиствате организма си и си помагате в борбата с килограмите. Няма как да отслабнете с еднодневна диета, но тя ще ви помогне в това начинание, ако е част от програмата ви за балансирано хранене.

Как така няма да ям цял ден

Ще ядете колкото си искате – само че само плод или зеленчук. Затова е добре да си изберете този, който ви е най-любим. Освен това всичко е въпрос на гледна точка. Не мислете за разтоварващия си ден като за ден за гладуване. Направете си експеримент. Проверете можете ли да издържите, как ще се чувствате след този ден – току-виж ви харесало. А и винаги можете да се откажете, това не е изпит и нищо фатално няма да се случи. Просто ще опитате отново в по-подходящ момент.

Прочетете още:

Как да стопя мазнините на корема

Детоксикация
Средиземноморска диета

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top