Как да си направите квас

- в домашни условия?

В предишната публикация „Квас – какви са ползите от него?“ ви разказахме за кваса и какво ви е необходимо, за да го приготвите. Сега ще прочетете как може да го приготвите.
Как да си приготвите квас
Ще срещнете различни рецепти. Някои твърдят, че трябва да изхвърляте част от сместа преди хранене, защото ще стане много и ще прелее от буркана, но е по-разумно да вземете по-голям съд и да започнете с по-малко стартово количество.
От пълнозърнестото брашно и водата забъркайте гладка каша – да е с гъстотата някъде между кексово тесто и смес за палачинки. Добавете захарта. Покрийте с парчето плат и завържете около съда. Поставете на топличко и светло, но не до нагревателен уред или на директно слънце.
Храненето е много важно. Ако не получават свежа храна, микроорганизмите ще преработят всичко и ще умрат. Добавяйте малко брашно (лъжица-две) няколко пъти дневно – поне два. Колко точно да е брашното – следете консистенцията на кваса. Ако става много гъст – добавяйте по малко чиста вода. Ако ви се стори по-рядък – добавяйте повече брашно. Не забравяйте да разбърквате преди храненето и след него – с дървена лъжица.
 
Кога квасът оживява
Ако сте уцелили условията още около втория ден ще усетите лека миризма на сладникаво от започналата ферментация и ще забележите отделяне на мехурчета. Към петия, шестия ден сместа вече се движи като жива, отделят се интензивно мехурчета, сякаш ври. Набъбва и увеличава значително обема си. Дължи се на газовете, отделяни при ферментационните процеси. Това обикновено означава, че вашият квас е вече готов. Може да отнеме и повече време – зависи от температурата и от другите условия, при които той е поставен. Смята се, че максималният срок е около 14 дни.
kvas3
Когато вече печете хляб с квас
Тогава можете да захванете живата мая от две-три филийки хляб. Натрошете ги, добавете вода. Разбъркайте добре. Дръжте на топло. Продължете с хранене и разбъркване. Времето за получаването на готовия квас се скъсява значително.
Съхраняване на кваса
За хляба ви е необходимо количество, равно на около една пета до една трета от теглото на брашното (20% – 30%). Ако ви остане квас, спрете да го храните и го дръжте в хладилник, добре затворен. Когато ви потрябва, поставете го на топличко, добавете лъжица брашно и малко вода и той скоро ще се събуди.
Друг вариант за запазване на кваса за продължително време е, като го разделите на малки питки и ги оставите да изсъхнат на открито – не в печката и без да ги огрява директно слънце. Увийте ги в чиста кърпа или хартия и дръжте в хладилника. Ще събудите сухия квас, като му добавите вода и продължите по познатия начин.
За кваса няма стандарти. Качествата му зависят от това къде и на колко топло го правите, от какви суровини, с какви пропорции, колко често го храните и т. н. Щом хлябът с него става добър, значи и квасът е добър.
Прочете „Квас – какви са ползите от него?“ 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top