Как да се храним умерено по празниците

голямото преяждане...

Времето на голямото преяждане дойде. Вместо да си приготвяте по-широки и удобни панталони, помислете, наистина ли е необходимо да изяждете огормни количества храна, да чувствате тежест в стомаха, а след като празниците минат да се подлагате на жестоки диети и отново да не се чувствате особено добре?

Похапвайте умерено по празниците и ще се чувствате в чудесна форма за парти, а след това, когато почивните дни свършат, и за работа. Не е трудно и не е нужно да се лишавате от любимите си вкусотии. Ето няколко трика, които можете да приложите.

Когато седнете на празничната трапеза, хапвайте първо от най-любимите си храни, така или иначе няма да успеете да опитате от всичко. А и коледа и нова година са времето за гостита и трапези, не се пробвайте да погълнете всички ястия за един ден.

Не пропускайте ядене. Хапвайте малко и редовно. Не стойте гладни цял ден в очакване на празничната вечеря. Така няма да усетите вкуса на храната, ще изядете повече отколкото ви е нужно и определено ще се чувствате зле след това.

Не яжте бонбони и сладкиши между храненията. Това е доста трудно условие, но се опитайте да го спазвате. Похапвайте сладко за десерт след обяда и вечерята, но се въздържайте от непрекъснатото тъпчене с шоколад, бисквити и вафли.

Дами, ако се чувствате депресирани, не посягайте към кутията със сладки, а се обадете на приятели и излезте на разходка. Помага. Освен това какво по-добре време за шопинг от коледа? Купихте ли подаръци за всички?

Не ходете на купон гладни. Хапнете малко в къщи и по време на партито пийте повечко вода.

Вместо газирани напитки, пийте вода и чай. Алкохолът също добавя калории. Ако можете, наблегнете на светла бира и шприц със шампанско  и избягвайте концентратите.

Откажете се от хляба или поне го намалете. Наблегнете на гарнитурите от боб, грах, ориз, картофи.

В празничната вечер – коледна и новогодишна – яжте каквото си пожелаете. Не се ограничавайте, за да не компенсирате след това с големи количества храна, които всъщност не са ви необходими.

Ако спортувате, не спирайте да правите упражнения. Ако разбирате спорта като тичане до автобусната спирка, защото закъснявате за работа, заменете го с каране на кънки с приятели, разходка в парка или много танци. Така няма да губите форма и ще се чувствате в отлично настроение.

Празниците са прекрасно нещо – не ги помрачавайте само, защото имате махмурлук или сте преяли със свинско със зеле. Консумирайте с удоволствие и мярка. Не пречи. Дори напротив.

Прочетете още:

Диетите по празниците 

На диета след празниците

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top