Помогнете на детето

да проговори

Говорът е социално обусловено умение. Бебета се научават да говорят само в постоянен езиков контакт с околните, като им подражават. Затова вашето поведение в случая е от определящо значение. Подгответе се, че проговарянето ще е продължителен процес на проба и грешки и вие ще трябва да сте много търпеливи и насърчаващи.

Осигурете му ясен езиков модел

Първите му думи ще са далече от първообраза си. Детето знае, как трябва да звучат те, но му е трудно да ги произнесе. То не се справя все още с всички звукове. Ако вие говорите като него, ще го объркате. Примерно може „вода“ да звучи като „уда“. Когато вие ясно и отчетливо произнасяте „вода“, детето е спокойно, че го разбирате и се старае да подобри произношението си. Но когато чува и от вас „уда“, вече не е сигурно, че го разбирате, не е сигурно,  дали ви чува и разбира добре, и накрая – не е наясно как точно самото то трябва да произнася думата.

Затова му говорете правилно, ясно и точно, без дълги и усукани изречения. Всеки път, когато каже нещо на бебешкия си език, не го поправяйте, само потвърждавайте, че сте го разбрали, като произнасяте думата правилно. Когато ви донесе книжката и ви посочи „бу-бу“ с желание да четете за бухала, потвърдете: „Добре, ще ти прочета за бухала“.

Провокирайте детето да използва думи

Създавайте ситуации, които провокират бебчо да използва думички. Когато иска нещо, той вероятно ще направи привичния си жест. Карайте го да уточнява – „Какво искаш – мляко или вода? Хляб или бисквита?“. Не задоволявайте желанието му светкавично, преди още да се е опитал да го изрече. Ако всеки път го правите, защо малчо да се напъва да ви говори?

Понякога може наистина да не разбирате какво иска. Кажете му, че не го разбирате, помолете го да уточни. Но не използвайте твърде често „не разбирам“. Детето има нужда да знае, че го разбирате, че можете и знаете всичко. Не му отнемайте илюзията – не и точно в тази възраст.

Работете с езика непрекъснато

Четете, разказвате приказки, пеете. Това е чудесно и безспорно помага на вашето мъниче да трупа речников запас. Но не пропускайте ежедневните битови ситуации. Когато сте в кухнята, в банята, в спалнята има безброй неща, които трябва да бъдат докоснати, опознати, назовани. Разказвайте истории за всяко нещо, до което детето се допира – за моркова и лука, които се превръщат в супичка, за ваничката, в която се къпете, за четката, която почиства зъбките. Така скоро и то ще поиска да ви разкаже своите.

Грижете се за затвърждаване на наученото

Това, че детето ви е усвоило дума, фраза, алгоритъм на някаква дейност, не означава, че няма нужда от по-нататъшно упражняване. Повтаряйте ги, включвайте ги в игрите, в общуването, използвайте ги за база за нови знания, не позволявайте да ги забрави.

Бъдете съпричастни

Когато дечко оживено бърбори, показвайте му, че го слушате. Вметвайте по някоя фраза, която издава интереса ви: „Така ли? Мислиш ли? Прав си!“

Не подценявайте способността на детето ви да разбира, въпреки че не говори. Не се изказвайте по негов адрес пренебрежително и обидно, не се присмивайте на грешките му. Това може да го накара да загуби доверие във вас, а така ще загуби и един от големите си стимули за развитие – не само на говора.

Прочетете още:
„Кога проговаря бебето“ 
„Защо детето да посещава детска ясла и градина“
„Адаптация в детската градина“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top