Как да поддържаме форма след 40

- виж повече

Все по-често се случва хора, едва минали 40-те да се оплакват от болки в ставите и кръста, усещане за слабост, умора и задъхване. Причината за това обикновено е в заседналия начин на живот. Колкото по-малко се движите, толкова по-рано ще ви нападнат болежките. Освен това ще качите килограми. А с възрастта те се свалят все по-трудно и влекат със себе си още здравни проблеми. Затова спрете да се оправдавате с натоварен график, започнете да спортувате и променете начина си на хранене.

Хранене

Досега сте си хапвали сладкиши и тестени изделия без да се притеснявате. Какво толкова, ако качите някое и друго кило, ще погладувате и ще отслабнете? Един ден с удивление ще откриете, че не ви се получава. По-добре намалете сладкишите и се погрижете да хапвате между 5 и 7 порции зеленчуци и плодове дневно. Яжте бяло и червено месо – задушено или печено. Забравете за пърженото и бялото брашно. Пийте 8 – 10 чаши вода на ден.

Физическа активност

Колкото повече остарявате, толкова повече костите ви отслабват, еластичността на мускулите намалява, усещате се все по-сковани. Това е поправимо. Минимум половин час физическа активност всеки ден решава проблема. Дълги разходки, джогинг, каране на колело, скачане на въже, комбинирани с леки упражнения и разтягане, плуване, аеробика или фитнес – изберете си занимание, което ви е приятно. Важно е да съчетавате кардио упражнения с упражнения за гъвкавост, равновесие, стягане. Не е късно да влезете във форма, когато сте на 40 години. Всъщност никога не е късно да влезете във форма, просто с времето става по-трудно, а и ви трябва повече време, за да се възстановите от натоварването.

 

Основни правила, които да спазвате, когато започнете да тренирате

  1. Консултирайте се с лекаря си, а ако сте решили да ходите на фитнес, и с инструктора си. Важно е да знаете какво е състоянието ви към момента – килограми, гъвкавост, мускулна сила, издръжливост, сърце.

  1. Не очаквайте бързи резултати. Да, тренировките ще се отразят на фигурата и на цялостното ви усещане за себе си, но това няма да стане бързо. Проявете упоритост и по отношение на храненето, и по отношение на спорта.

  1. Правете задължително лека загрявка преди да започнете с упражненията или джогинга. Това важи за всички възрасти, но след 40 рискът от травми и наранявания е доста по-голям. Не пропускайте загрявката.

  1. Разтягайте се след като приключите с упражненията, с разходката, плуването. Това ще ви направи по-гъвкави.

  1. Ако вдигате тежести, правете го внимателно, за да избегнете евентуални наранявания. Когато започвате, помолете инструктора да ви покаже каква е техниката.

  1. Натоварвайте се постепенно. Давайте си достатъчно време за възстановяване след упражненията, не се силете да постигнете чудеса на втората седмица, спестете си риска от травми и наранявания. Освен болка и дискомфорт те могат и да ви обезсърчат и да ви върнат към заседналия начин на живот. Не позволявайте това да се случи.

 

Колкото по-рано започнете да тренирате нещо, толкова по-добре за вас. Физическата активност и правилният начин на хранене подобряват общото ви здравословно състояние, намаляват стреса, помагат ви да се чувствате млади, жизнени, във форма и да изглеждате отлично. Не се бавете.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top