Как да поддържаме дома си

в присъствието на домашен любимец

Независимо дали отглеждате куче, коте, гризач или птица, домашният любимец умножава радостта в дома ви, но умножава и грижите. И въпросът не опира само до храненето и здравето му, но и до цялостната поддръжка на къщата.

Какви са най-честите проблеми, с които се сблъскваме, когато споделяме дома си с животно?

Миризми

Все едно дали отглеждате птица или бозайник, дали е в клетка или се движи свободно, животното вкъщи е свързано със специфична миризма. Дори да поддържате изрядна хигиена в клетката, тоалетната, съдовете за хранене, ще я усетите най-малкото когато мъжкарят се разгони. Да не говорим за препикаването от малкото животинче или пишкането около и в обувките от разсърдената котка.

Не правете грешката да използвате ароматизатори. Те се смесват с миризмата, която искате да прикриете, и се получава нещо още по-неприятно.

  • Проветрявайте често.
  • Потърсете дезодоранти без добавен аромат.
  • Почиствайте напишканото веднага, преди да е попило в пода, стената или мебелите.

Косми

Като начало се въоръжете с търпение и свикнете с мисълта, че никога няма да ги изчистите напълно. Ще ги откривате по съдовете в кухнята, по официалните си дрехи и във вътрешността на компютъра – на практика навсякъде. Ако гледате папагалче, косми няма да има, но фини перушинки и шлюпки от семена ще ги заместват почти равностойно.

После се погрижете за мощна прахосмукачка и намерете специален вид четка за нея. Купувала съм я под името турбочетка. Тя е снабдена с широка ос със спираловидно разположени косми, която се върти много бързо. От нея козината на ангорката свалях буквално изпредена на нишка.

Осигурете си леплива ролка, можете да я замените с широко тиксо. Добра работа върши за мебелите и влажната кърпа.

Тоалетната, мястото за хранене и постелята

Те са най-честият източник на миризми. Поддържайте ги изрядно чисти. Още повече, че ако не почиствате тоалетната навреме, котката ще обяви стачка и ще започне да ходи където ѝ хареса.

Не забравяйте, че кучето и котката обичат да крият храна за после. Създайте си навик да ги следите, защото скритата хана бързо ще се развали, ще мухляса, и да – ще мирише неприятно. Особено ако става дума за парчета месо, риба, нещо готвено, хляб и т. н.

Изгризано и/или раздрано

По дървените части на мебелите, ъглите на вратите, первазите на прозорците и пода често остават следи от зъби и нокти. Можете ли да ги опазите от кучето си? Сменете крачетата от дърво с метални. Проверете във ветеринарната аптека за продукти с неприятна за животното миризма, които биха могли да защитят вещите ви от изгризване. Все пак – по-добре приемете предварително, че ще се случва и това.

По подобен начин стоят нещата с раздраните от котешки нокти мебели. Въпреки специалните плоскости, обвитите с въже трупчета, разнообразните спрейове и положените усилия всяка от котките, отглеждани вкъщи, си харесваше ъгълче от фотьойл или диван и се забавляваше с него както си знае.

Мръсотията, внасяна отвън

Най-вече става дума за кучетата, но и доста котки имат привилегията да се разхождат навън. Постарайте се да не влизат навътре, без да почистите лапите им с влажна кърпа – дори и да не е влажно и кално. После – според случая – ги пуснете в стаята или ги заведете в банята.

Счупено и разпиляно

Неизбежно е да се случва от време на време – особено ако оставяте домашния любимец у дома сам за продължително време. Огледайте обзавеждането на стаята, в която го оставяте. Приберете всичко, което лесно може да бъде бутнато, обърнато, счупено. С особена сила това важи за банята – дръжте препаратите за почистване в заключен здрав шкаф. Заключвайте кухнята и килера – някои кучета и котки доста умело си отварят вратите.

Саксиите

Опасността от отровните растения е отделна тема. Но много често по-големите саксии се превръщат в място за криене на лакомства, а писаната си ги харесва за резервна тоалетна. Пробвайте да ги покриете с един пласт камъчета или с приспособен надупчен капак, който няма да запарва корените на растението.

Ако вече имате домашен любимец, всички тези грижи са част от ежедневието ви. Ако още обмисляте дали да си вземете животно вкъщи, обмислете внимателно  и всичко прочетено тук.

Прочетете още:
„С куче и котка у дома“
„Принадлежностите на домашния любимец“
„Домашният любимец – дали да го отглеждате на двора“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top