Как да повишим апетита на детето

Злоядото дете сигурно...

Злоядото дете сигурно се появява в кошмарите на много майки. Дългите увещания, предшестващи всяко хранене; мисълта, че хлапето ви изглежда хилаво в сравнение с връстниците си – всичко това ви натъжава и уморява. Мечтаете си за деня, в който то ще дойде при вас и ще каже, че е гладно.

Много родители прибягват до стимулиране на апетита чрез лекарства. Ако сте решили да се спрете на този вариант, то непременно се посъветвайте с лекар. Може да се окаже, че детето ви всъщност няма нужда от подобна намеса или че не сте избрали правилния стимулант. Понякога загубата на апетит се дължи на липса на витамини. В този случай лекарите изписват само мултивитаминни добавки, обогатени с желязо, цинк и други минерали. Другата възможност е да прибегнете до помощта на билките – корен от джинджифил или сминдух ще ви свършат работа.

Преди обаче да накарате детето си да пие лекарства или отвари, ви предлагаме да опитате някои по-прости, макар и по-времеемки правила.

Като начало направете дневен режим, който хлапето да изпълнява. Научете го да спазва часовете за хранене колкото се може по-точно. Карайте го да помага в приготвянето на храната. Превърнете това в забавление. Така то непременно ще поиска да опита крайния резултат.

Разнообразявайте менюто. Старайте се в събота например, когато цялото семейство се храни заедно, да има ново, по-специално ястие на масата и задължително – десерт! Нека детето бъде любопитно – какъв нов вкус ще изпробва този път.

Винаги обръщайте внимание на подредбата на масата, на цвета на купичките. Създавайте малък празник около всяко хранене. И непременно сядайте на закуска, обяд и вечеря заедно. Или поне колкото ви е възможно, по-често. Не включвайте телевизора или радиото. Говорете си или просто се съсредоточете върху храната. Детето ще гледа как се държите вие, затова яжте бавно, не коментирайте какво обичате да ядете и какво не и не му се карайте. Може би вашето съкровище няма особено добри обноски на масата, но сега не е моментът да се притеснявате за това. Със сигурност можете да го научите на етикет по-късно. Превърнете това в забавна образователна игра, но задължително след като се нахраните!

Не карайте детето да изяжда всичко, което е в чинията. Ако вече не е гладно, просто го оставете. В противен случай можете по-скоро да го накарате да изпитва отвращение към храната.

Не му давайте много бонбони и подсладени напитки между храненията. Едно дете може да е гладно само, ако не е яло 2 часа преди основното хранене.

Извеждайте го да играе повече навън, да не стои пред компютъра и телевизора. Карайте заедно с него колело или кънки. Играйте на топка.

Превърнете храненето в споделен празник и сме сигурни, че скоро ще чуете така мечтания въпрос:”Мамо, кога ще ядем?”

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top