Как да повишим апетита на детето?

- част 2
Как да повишим апетита на детето

Струва ви се, че вашето дете не яде достатъчно, твърде слабо е за възрастта си и няма никакъв апетит. Първо, наблюдавайте го внимателно и помислете това наистина ли е така или вие се притеснявате твърде много. Ако сте прави, вече сте ходили на лекар и той ви е успокоил, че хлапето е напълно здраво, просто не обича да яде, вземете мерки за повишаване на апетита му.

За целта използвайте подправки, някои видове храни и други стари, но ефективни трикове. Не прибягвайте към лекарства.

Розмарин

Тази подправка стимулира апетита и помага за по-доброто храносмилане. Тя е ароматна и детето ви сигурно ще я хареса. Подходяща е за супи, картофи, месо. Прибавете я към домашно направената пица или към соса за спагети.

Мента

Чували сте, че тя подтиска апетита? Да, това е първоначалният й ефект. Той обаче отшумява бързо и гладът се завръща с двойна сила. Дайте на хлапето си чаша прясно мляко с малко мента 30 – 40 минути преди хранене и наблюдавайте резултата.

Мащерка

В нея има много желязо, калий и цинк, а ароматът й е много приятен. Често се препоръчва за деца и възрастни, които страдат от липса на апетит. Добавяйте я към рибата и пилето, както и към сосове за спагети и маринати за месо.

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло съдържа цинк и минерали, които стимулират апетита. Да, не е типична за българската трапеза храна, но пък хлапетата обичат да го комбинират със зеленчуци или да си го мажат на филия. Ако пък вашето дете е изключение, дайте му печени фъстъци за следобедна закуска. Те ще изострят апетита му за вечеря.

Храни, богати на цинк

Той стимулира апетита и е най-добрия начин да върнете желанието за похапване на вашето дете. Гответе червени меса и пилешко. Пробвайте със скариди, миди, раци – те са с високо съдържание на цинк. Детето ви не иска да ги яде? Има решение. Вземете пресни миди, направете ги на кайма и ги сгответе със зеленчуци и мащерка.

Какво друго да направите, за да повишите апетита на детето?

Хранете се заедно с него. Превърнете похапването в забавно занимание и повод за дълги и интересни разговори. Не дръжте строго на добрите маниери, ще дойде време и за тях.

Опитайте се да установите редовен режим на хранене, сервирайте малки порции и определете точно колко време може да трае един обяд или вечеря – не повече от 30 – 40 минути.

Ограничете консумацията на газирани напитки и бонбони за всички в семейството, не само за детето.

Превърнете приготвянето на храната и подреждането на масата в забавни занимания за цялото семейство.

Станете приятел със своето дете. Спечелете доверието му, накарайте го да се чувства спокойно и да разговаря с вас. След това с лекота ще го успеете да го убедите и да похапва малко повече.

Прочетете още:
Хранителните навици на малкия ученик
Как да повишим апетита на детето

9 здравословни храни, които все още не ядете

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top