Как да отучите кученцата и котенцата

 да хапят
Как да отучим кученцето и котенцето да хапе

Надъвкани домашни пантофи, отнесени насред градината обувки, съсипани дрехи, мебели, възглавници и постелки – всичко подсказва, че в този дом има кутре. И то около 12 – 16-седмично, когато започват да никнат постоянните му зъби.

Защо малките дъвчат и хапят непрекъснато?

Опознават света и се социализират

Хапането и дъвкането са част от методите на кутретата да опознават света около себе си. От информацията, която получават за миризмата, консистенцията, вкуса или ответната реакция на ухапания, те променят поведението си. Продължават да дъвчат и хапят, променят натиска на захапката, спират със заниманието.

Ако наблюдавате играта на малките, скоро ще забележите, че както се закачат и хапят, някое току изквичи и се дръпне от побойника. Това е сигнал, че той е захапал силно и трябва да регулира натиска на зъбите. Така кутретата, които растат с майка си и другите дребосъци от семейството, по естествен път се научава да контролират поведението си.

По подобен начин се случват нещата и при котенцата – те също започват да дъвчат различни предмети и интензивно се учат да общуват със себеподобните си.

Но дъвкането на различни вещи може да е признак още на скука, умора или нервност, на желанието на малкия ви домашен любимец да привлече вниманието ви.

Никнат им постоянните зъби

При кученцата това се случва около 12-та – 16-та седмица. Приблизително по същото време – и при котетата. Те изпитват нетърпима нужда да масажират сърбящите и леко болезнени венци. И ако до този момент дъвкането не е било така ясно изразено, сега то става почти непрекъснато.

Могат да използват за целта всичко, до което се доберат. Най-често си патят обувките и домашните пантофи, но не са пожалени ъглите и краката на мебелите, дрехите, килими, одеяла, кърпи, бельо, играчки на децата, всичко.

Хапането е част от играта

Лекото ухапване между кутрета (котета) е част от непрекъснатите им игри. Регулирайки се взаимно, те се учат едно от друго да не са груби, да не прилагат прекален натиск при захапване. В тази посока е и общуването им с майката. Затова не бива да се откъсват прекалено рано от семейството.

Няма нищо чудно, че малкото кученце се опитва да играе и с вас, като ви гризва от време на време. Въпросът е колко силно ви захапва. Ако ви причинява болка или пък оставя разкъсана кожа, имате проблем и трябва да реагирате бързо.

Как да отучите кутрето (котето) да спре да дъвче и да хапе?

Купете му играчки за дъвкане при смяна на зъбите 

Когато на малкия ви домашен любимец му никнат зъби, набавете му играчки за масажиране на венците. Обичайно те са от по-мека и гъвкава пластмаса или гума, не се късат лесно, не нараняват венците, млечните зъби и току-що пробилите постоянни. Все пак, проверявайте ги след всяка употреба и ако са напукани, ги сменяйте веднага. Не допускайте животинчето да откъсва парчета и да ги поглъща.

Как да отучим кученцето и котенцето да хапе

Поставете граници в играта

Постъпвайте по същия начин, по който постъпват в кучешкото/котешкото семейство – дават ясен сигнал за нетърпимост и спират да играят с грубияна. Когато кутрето хапе ръцете или краката ви, а котето хапе и пуска нокти, изохкайте или викнете „Спри!“ и се отдръпнете. Ако то упорства, оставете го и излезте за кратко от стаята. Върнете се след половин – една минута. Може да се наложи да го правите неколкократно.

Прекъсвайте играта и излизайте веднага след ухапване, защото по-късно то няма да разбере защо го наказвате с отсъствието си. Опитвайте се да пренасочвате хапането към играчка. Добре е тя да издава звуци, за да поддържа интереса му.

Старайте се да облекчавате ситуацията

Постарайте се да премахнете всички провокиращи фактори за кутрето:

  • дръжте недостъпни дрехите, обувките, пантофите. Не оставяйте без наблюдение мъника в спалнята, дневната, навсякъде, където има изкушения.
  • поставяйте го в оградено пространство или в клетка, когато остане без надзор
  • използвайте спрейове с неприятен, отблъскващ вкус и мирис за котетата и кученцата
  • осигурете му достатъчно играчки и подходящи предмети за дъвкане
  • не го провокирайте да преследва ръцете, пръстите, краката ви. Докато е малко, хапането може да е забавно, но то бързо ще порасне и захапката му ще стане силна и опасна.
  • не подавайте заблуждаващи сигнали – ясно и еднозначно прекратявайте играта и го оставяйте само. Всяко друго поведение от ваша страна може да насърчи малкия ви домашен любимец.
  • точно като умореното дете, умореното кученце/котенце ще е нервно и това може да го накара да  хапе и дъвче по-интензивно
  • грубите физически наказания и караници няма да променят поведението му към по-добро, само ще го накарат да се страхува и да е неспокойно
  • насърчавайте всяка проява на желаното поведение с похвали и лакомства – вместо да дъвче пантофа, дъвче играчката си, не прилага натиск, когато ви хапе и т. н.

Малкото кученце много по-лесно може да бъде приучено към поведението, което ще ви гарантира добри взаимоотношения през целия му живот. Ако ви е трудно да се справите сами, потърсете помощ от специалисти по обучението му. Попитайте за такъв ветеринаря си и приятели с отраснали кучета.

Прочетете още:
Защо кучето ви хапе и как да се справите с това?
Социализацията на кучето – защо е необходима?
Социализация на котката – как да се справите?

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top