Как да отглеждате

куче и котка заедно?

След като вече сте запознали домашните си любимци един с друг, ще трябва да положите доста усилия, за да ги сприятелите или поне да ги накарате да приемат общия си живот.

Повтаряйте срещите във ваше присъствие, докато свикнат един с друг

Бъдете упорити и последователни. Повтаряйте срещите, като всеки път се опитвате двете животни да се приближават все повече. Развоят на събитията ще зависи от темперамента, навиците и характера на всяко от тях. Някои ще се сприятелят бързо, други ще се търпят и ще водят напрегнато мирно съвместно съществуване.

Не е добре да оставяте двете животни заедно вкъщи, когато никой от семейството не е у дома. Дори когато те са добри приятели, игрите им могат да обърнат къщата наопаки. Внимавайте също, дали миролюбивото във ваше присъствие вкъщи куче, няма да се поддаде на ловния си инстинкт навън и няма да погне писаната из двора.

Хранете кучето и котката едновременно

Практиката показва, че и котката, и кучето нямат нищо против да похапват от храната на другия. Това може да доведе до наранявания и щети за покъщнината, особено когато гладното куче брани храната си от котката. Затова се старайте да ги храните разделени и едновременно – особено в началото. Така рисковете ще са минимални.

Ако трябва да се хранят в едно помещение, намерете на котаната по-високо местенце, където кучето няма да я стигне и тя ще се храни необезпокоявано.

Обикновено няма проблем двете животни да споделят водата.

Тоалетната на котката

Тя може да се окаже източник на неприятности и за вас, и за любимците ви. Кучетата често изяждат котешките изпражнения и обръщат тоалетната наопаки. Котката не иска да я използва, ако кучето я е ровило. За вас остава неприятното усещане от случката, почистването и евентуалният риска кучето да се зарази с нещо, ако мъркащият любимец е отскоро при вас.

Други възможни проблеми

Агресивната котка

Обикновено се смята, че при опознаването на кучето и котката, пък и по-късно, рисковете са изцяло за писаната. Но острите котешки нокти са разкървявали не един кучешки нос – дори на доста едри песове. След носа, най-застрашени са очите. И въобще – в домашния тандем по-често лидер се оказва котката.

По-едрото куче

Когато отглеждате едновременно пале от едра порода и коте, опасността бързо наедрялото кутре да убие или осакати неволно крехкото коте е напълно реална. Затова се опитвайте да не ги оставяте да играят сами и се старайте игрите да не загрубяват.

Ревността

Ревнуват не само хората. Ако отделяте повече внимание на единия от любимците (най-често на новопоявилия се), другият ще започне да ревнува. Приемате за естествено котето да спи при вас, а кучето – особено по-едрото – не допускате в леглото. Естествено, то се чувства пренебрегнато и изоставено. От това не печели никой.

Любовта и партньорството

Да, и прекаленото разбирателство между кучето и котката могат да се окажат проблем. Виждала съм как сиамка пуска едри късове месо на един късокрак дакел от тавата върху барплота – и то преди самата тя да е похапнала. А когато дакелът почина, котката седмици наред тъгуваше и почти не се хранеше.

Обезпаразитяването

Вероятно е излишно да ви се напомня, но все пак двама домашни любимци – куче и котка – трябва да удвоят предпазливостта ви от заразяване с бълхи, дървеници и кърлежи. Те са опасни не само за животните, но и за вас самите – особено кърлежите. Затова се грижете за редовното им обезпаразитяване и профилактиката. Нашийниците против паразити са добро решение, но ако котаракът ви се скита свободно навън, по-добре не рискувайте. Може да се закачи някъде и да не успее да се откачи.

Ваксинирането е задължително.

Отглеждането на куче и котка в дома ви понякога е досадно и изморително. Но пък радостта и любовта им са отплата, която си струва!

Прочетете още:
„Кучешки грип“
„Възпитанието на кучето“
„Котката“
„Котешки грип“

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top