Как да отгледате кълнове

в домашни условия

Ако сте заинтригувани от ползите, които носи консумацията на кълнове, може би ще поискате да си ги отглеждате сами вкъщи. Не е сложно, отнема малко време, но изисква много висока хигиена и здрави семена, чисти от ГМО и остатъчни пестициди.

Как да го направите?

Пригответе буркан от около 2 л. Измийте го добре или го стерилизирайте. Измийте 2 – 3 лъжици дребни семена или половин чаша боб или леща и ги поставете в буркана.

Залейте ги с 1 чаша филтрирана вода. Оберете внимателно плуващите отгоре негодни зрънца. Поставете капак с фини отвори или тензух. Оставете ги да се накиснат през нощта. Сутринта изцедете водата. Изплакнете отново семената и ги отцедете.  Поставете затворения буркан наклонен в по-широк съд. Изплаквайте 2-3 пъти дневно с филтрирана вода. През надупчения капак (или тензух) ще влиза въздух, а водата ще се отцежда добре.

Кълновете, според вида на растенията, ще са готови след около 3 до 7 дни. Изсипете в широк съд и долейте вода. Постарайте се да почистите с леко подръпване и промиване колкото е възможно люспите от семената. Изплакнете обилно и приберете в покрит съд в хладилник. Консумирайте за няколко дни.

През цялото време поддържайте идеална чистота, мийте ръцете си всеки път, преди да изплаквате семената, за да избегнете бактериално замърсяване. Много твърдата вода не се отразява добре на кълновете, затова – ако се налага, филтрирайте я. Когато бурканът е затъмнен с кърпа, покълването сякаш се случва по-добре.

Разгледайте аксесоарите за кълнове, които ви предлагаме. Може с тях да ви е по-лесно да покълвате своите семена.

Кои семена се покълват най-често?

В различни краища на света се покълват различни растения. Кои да изберете вие, зависи от това, кои най-лесно кълнат при вашите условия и кои кълнове са ви най-вкусни.

На пазара можете да откриете различни видове, но най-често се използват:

  • грах, леща, боб, соя, боб мунг, люцерна, червена детелина;
  • ориз, овес, пшеница, елда, киноа, амарант;
  • броколи, репички, цвекло, синап, сминдух, кресон, чия, коноп, ленено семе;
  • слънчоглед, тиквени семки, бадеми и т. н.

Могат ли кълновете да са опасни?

Най-съществената опасност е бактериалното заразяване. Влажните и топли условия, при които се случва покълването, предполагат и вероятността от развитието на нежелани бактерии като E. Coli и Salmonella. Ако забележите, че вашите кълнове са лигави, с неприятна миризма и лесно се разкашкват, по-добре ги изхвърлете.

Имайте предвид, че кълновете от броколи миришат леко на сяра и нагарчат поради специфичните фитохимикали (глюкорафанин) в тях.

Други опасности, когато сте купили гарантирани семена за покълване и ги консумирате разумно, няма.

Можете да ги ядете овкусени като салата, да ги добавяте върху сандвичи, ястия, смутита и т. н. Могат да се задушават, леко да се сварят, да се готвят, но това разрушава част от полезните вещества в тях.

Кълновете се произвеждат лесно. Не изискват специални условия и усилия. Можете да ги имате винаги – пресни и свежи. Те подобряват всяка диета с богатството си от хранителни вещества и характерен вкус. Подходящи са за дългите дни на пост. Но могат да намерят място и в ежедневната ви диета, особено при бедния на плодове и зеленчуци пазар през зимата. Поръчайте си подбрани семена, с гарантирано качество и започвайте!

Прочетете още:
„Фитиновата киселина – кога е полезна и кога вреди“
„Как да си направите квас – в домашни условия“
„Квас – какви са ползите от него“

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top