Как да опазите домашния любимец

от горещините през лятото

През лятото домашните любимци изискват особени грижи и внимание. Те се дехидратират, изгарят от слънцето, прегряват, получават топлинен удар точно като нас. Какво да правите и да не правите, за да ги защитите?

Пазете ги от дехидратация

Кучетата и котките нямат потни жлези. Кучето се охлажда като диша тежко с изплезен език, котката – като се опъва в цял ръст на сенчесто и хладно място и се ближе усилено. При това губят много вода. Ако не компенсират, бързо се дехидратират и може да се стигне до състояния, несъвместими с живота.

Поддържайте купичката им непрекъснато пълна с прясна вода.  През лятото дори може да сложите още една-две на различни места.  Щом излизате с кучето, задължително носете със себе си бутилка вода и за него.

При възможност – особено за водолюбивите породи – поставяйте голям съд с вода, в който то може да се изкъпе. Бъдете внимателни, когато домашният ви любимец е в близост до басейна, реката или морето. Неволното падане може да е фатално. И не – не всяко куче плува. Не го проверявайте, като го хвърлите в дълбокото.

Променете храненето

Животните ядат по-малко през лятото и отслабват доста спрямо зимата. Затова подберете внимателно храната. Тя трябва да е добре балансирана, предназначена за конкретната възраст и дозирана спрямо потребностите на породата. Заради повишения риск от дехидратиране избирайте консерви. Сухата може да накисвате леко във вода или неподсолен бульон. Поставяйте в купичката само толкова, колкото домашният ви любимец ще изяде наведнъж. В противен случай тя ще се развали в жегата и може да го натрови или да предизвика стомашни проблеми.

Пазете го от слънцето, но не с вашите продукти за слънцезащита

Слабо окосмените и неокосмени части от тялото на животните изгарят на слънцето, точно както изгаряте вие. Имах бял котарак с прозрачно розови уши. През лятото те бяха постоянно покрити с ранички, докато ветеринарят не ми каза, че това е слънчево изгаряне.

Да не ви минава на ум да мажете кучето или котето със своя продукт за слънцезащита! Той може да се окаже отровен за тях. Същото се отнася и за вашия репелент. По-добре питайте във ветеринарната аптека или лекаря.

Пазете домашния любимец от високите температури

Точно така, както високите температури действат зле на вас, действат зле и на домашния ви любимец. При задух, горещина и недостатъчен прием на вода той лесно може да прегрее и да получи топлинен удар, от който да се възстанови трудно. Затова

  • разхождайте кучето сутрин и вечер и не го водете навън в горещините, ако не се налага;
  • не го оставяйте да върви по асфалта или цимента, когато той е много горещ за вас. Ще му изгорят лапите;
  • не го оставяйте на незасенчения балкон, когато не сте си вкъщи;
  • в никакъв случай не оставяйте животно в заключена кола – дори и за 5 минути. Те лесно се превръщат в много повече, а животинката може дори да умре в горещия  като фурна автомобил.

Да подстрижете ли домашния любимец

Смята се, че подстригването е добър начин за охлаждане на котките и кучетата през лятото. Но това съвсем не е валидно за всички породи. За някои космената покривка е добър изолатор и предпазва от високата температура. За други, при които козината расте много бързо, лекото подстригване може да е за добро. Но да го правите до кожа е недопустимо. Всичко, до което ще доведе то, е нежелано и опасно слънчево изгаряне.

За сметка на това разресвайте по-често козината на домашния си любимец. Така ще предотвратите сплъстяването ѝ и прекомерното загряване на тялото му.

За какво още да внимавате

  • Вземете мерки да защити домашния си любимец от кърлежите и бълхите.
  • При връщане от разходка го проверявайте внимателно не само за вредители, но и за трънчета и осили, които се забиват в кожата и предизвикват възпаления и нагноявания.
  • Не допускайте котката на перваза на балкона или на прозореца. Увлечена от прелитаща птица или пеперуда, тя лесно може да падне. От колкото по-високо пада и колкото повече препятствия среща по пътя надолу, толкова по-голяма е вероятността за фатален изход.

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top