Как да облекча сърбежа при слънчево изгаряне

Най-бързият и ефективен начин

Уж взимате достатъчно предпазни мерки, но ето че, без да знаете как, сте изгорели. Направили сте всичко необходимо, за да облекчите първоначалната болка. Нямате треска и температура. Всичко изглежда наред. Само дето ужасно ви сърби! Знаете, че ако се почешете, само ще влошите нещата, но едва се удържате. Непрекъснато си представяте как лягате на пода и започвате да търкате гърба си в него. Наистина, не го правете!
Слънчево изгарянеНай-бързият и ефективен начин да успокоите сърбежа при изгаряне е като държите кожата достатъчно хидратирана. За целта отскочете до най-близката дрогерия или аптека и си вземете хидратиращи кремове и лосиони. Консултирайте се с продавача, кои са най-подходящи при изгаряне. Препоръчваме ви да избягвате продукти с парфюми, аромати и алкохол. Те ще раздразнят и изсушат кожата ви допълнително.

Взимайте често хладен душ, това ще ви облекчи. Мийте се с мек сапун веднъж дневно и когато се триете с кърпа, бъдете внимателни! Подсушавайте кожата само с леки потупвания, за да не я раздразните още повече. Ако си правите вана с хладка вода, сложете в нея колоидна овесена каша или сода за хляб.

В случай, че положението е нетърпимо и хладката вода и хидратиращите лосиони не помагат достатъчно, купете си местен анестетик и го използвайте според предписанията на опаковката. Местните анестетици обикновено се продават под формата на кремове и спрейове, така че са лесни за нанасяне и определено ще ви донесат временно облекчение.

Нанасяйте алое вера гел върху изгорените места. Свойствата на алое вера в това отношение са вълшебни. Гелът ще хидратира кожата ви в дълбочина и ще ускори заздравяването на ускорените места.

Някои гелове, освен алое вера, съдържат и лидокаин. Спокойно можете да използвате и тях.

Носете широки дрехи от леки материи. Колкото по-малко неща се докосват до кожата ви, толкова по-добре ще се чувствате.

И естествено, не се излагайте на слънце, докато изгарянията не оздравеят напълно.

Прочете още:

Изгорях! Какво да правя?

Кожата на главата и слънцето

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top