Как да научите кучето

 да ходи в тоалетна у дома

Най-обичайно е кучето да си върши нуждите навън. Но има множество реални ситуации, в които това определено не е възможно или поне не е най-добрият избор – вие сте болни, кучето е болно или с травма, още е много малко или пък вече е много старо, от дребна порода е и т. н. За тези случаи добро решение е вашият домашен любимец да си има кътче вкъщи.

Къде да поставите тоалетната?

Зависи от големината на жилището и от предпочитанията ви. Най-подходящи като че си остават банята или покритата тераса. Те най-пълно отговарят на изискванията

  • да осигуряват усамотение и спокойствие на домашния ви любимец;
  • да се почистват лесно;
  • да са с подови настилки (твърди и непорьозни), които не попиват урината, а заедно с нея и миризмите;
  • да са сравнително изолирани от останалата част на жилището и да не смущават обитателите и гостите му с неприятна миризма.

Мястото трябва да е лесно достъпно за животното дори когато не сте си в къщи, затова се погрижете да не се затваря вратата на банята или пък монтирайте клапа на вратата към терасата. Понякога стопаните се съгласяват да поставят тоалетната там, където кучето предпочита да ходи, и когато то свикне с нея, постепенно започват да я придърпват към предварително определеното място.

Как да приучите кучето да ходи в своята тоалетна?

Процесът може да е по-продължителен или по-кратък – според особеностите и възрастта на самото животно. Но се въоръжете с търпение и постоянство, ще ви е нужна и наблюдателност – особено в началото.

Използвайте естествения график на кутрето

Малките кученца не могат да стискат и ходят доста често по малка и голяма нужда. Със сигурност такива моменти са след събуждане, след хранене и след активна игра.

Използвайте тези моменти за да ги поставяте върху тоалетната и да ги насърчавате да я използват. Правете го на всеки 2-3 часа през деня и поне веднъж през нощта. След всеки успех ги хвалете, давайте награда и ги насърчавайте.

Следете поведението на кучето

Преди изхождане животното има своето типично поведение – става нервно, обикаля в кръг, хленчи, търси закрито място или ближе задницата си. Това е моментът да го заведете до тоалетната и да го подканите да си свърши работата там.

Примамете го в тоалетната

Обикновено домашният ви любимец предпочита да пишка там, къде вече го е правил и усеща миризмата на урината си. Натопете късче хартия или чисто парцалче в урината му и го поставете върху тоалетната. Това ще го насърчи да я приема като точното място за облекчаване.

Бавен метод

Когато кутрето е още много малко, можете да използвате един доста по-бавен, но по-лесен за него метод. Застелете по-голямата част от достъпните за него помещения с кучешки подложки. Следете го и изучавайте навиците и поведението му. След няколко дни започнете да прибирате една по една най-далечните, докато остане само една – точно където желаете. Сега я подменете с избраната тоалетна.

С възрастните кучета процедирайте по същия начин, но бъдете много по-търпеливи. Някои хора успяват да научат домашните си любимци да ползват човешката тоалетна – евентуално с добавена детска седалка.

Не го наказвайте в процеса на приучаване, насърчавайте го!

Колкото по-малко е кутрето, толкова по-вероятно е да прави бели и да се изпуска на неподходящо място. Наказанията и караниците няма да помогнат, защото животинчето не осъзнава вършенето на естествените си нужди като беля – то просто не може иначе. Вместо да го плашите и тревожите, почистете бързо с подходящ препарат, който ще премахне миризмата, за да не подмамва кучето да се изхожда отново там. Всеки път, когато се справи добре, го насърчавайте с похвали, ласки и лакомство.

Най-добре е в периода на приучаване или да вдигнете килимите и постелките, или да ги покриете с полиетилен.

Каква да е кучешката тоалетна?

На пазара се предлагат различни видове кучешки тоалетни. Основната им отлика от котешките е, че са значително по-плитки, по-скоро напомнят на тава. На някои се монтира добре попиваща пелена, която лесно се сменя. Други са от няколко слоя – с  отделение за събиране на урина, а отгоре са покрити с изкуствена трева. Трети са специално създадени за мъжки кучета – с колона, край която те просто ще вдигнат лапа – както го правят край дърветата и стълбовете навън. За мъжкарите е добре от тази гледна точка на страните, който попада откъм стените на банята, да има пластмасови предпазни плоскости или да поставите облицовка от мушама или фолио за лесно хигиенизиране. Има и тоалетни, прилични на колибка, в които животното може да си върши работата необезпокоявано.

Прочетете още:
„Артрит при домашните любимци“
„Домашният любимец остарява“
„Домашните любимци и зимата“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top