Как да направя преходно мляко?

За да се чувствате добре, трябва да имате точна преценка за себе си и да се харесвате такива, каквито сте...

Вярно е, че най-добрата храна за вашето новородено бебе е кърмата, но понякога по различни причини се налага да прибегнете до адаптираното мляко. Важно е да знаете как да го приготвите така, че то да е вкусно и здравословно за вашето дете.
Първо правило. Задължително е всички прибори и инструменти, които използвате, свързани с храненето на бебето, да се стерилизират. Така възможността то да получи стомашно разстройство намалява.

Как да стерилизирам?
Ще пропуснем обяснението на стария метод – преваряването на котлона. Той вече е заменен от стерилизатори за микровълнови печки. Има ги в голямо разнообразие във всеки бебешки магазин. Винаги внимавайте да не „прегорите тенджерата”.

Най-модерния начин за по-лесен делник е стерилизащата течност. Предлага се готова за употреба или във вариант на таблетки за стерилизация. Сменяйте стерилизиращия разтвор на 24 часа и оставяйте приборите за хранене в него за не по-малко от 30 минути. Разтворът трябва да ги покрива. Всички шишенца и биберони, които не се използват веднага, е задължително да стерилизирате отново преди употреба. Почистете повърхността, на която ще сложите шишето. Него самото изплакнете с охладена преварена вода.
Ако искате да сте перфектна, то помнете, че оставеното на открито стерилизирано шише въобще не е стерилизирано. В чистата ви стая е пълно с микроби – дори във въздуха, които веднага полепват по топлата повърхност.

Каква вода да използвам за бебето?
Налейте електрическата кана с прясна, течаща вода… Момент!
Замислихте ли се какъв е състава на течащата вода във вашия град или квартал. В най добрия случай можете да намерите състава й в сайта на вашият доставчик. Но дали той ежедневно е такъв? Преваряването убива бактериите и микроорганизмите, но не променя съществено химическия състав на водата. А тя е различна във всеки град.
На пазара можете да намерите специализирани бебешки води. Важното е да са микробиологично чисти. Има и български варианти, при които цената е напълно приемлива. Хубаво е водата да е специализирана, а не просто да пише на етикета, че става и за бебета. Ако решите да я опитате ще ви направи впечатление, че е безвкусна. Това се дължи на ниското съдържание на натрий (сол), което е добре и за вас.
Тези води са годни за приготвяне на бебешка храна без преваряване. Разбира се можете да „прекалите” и да преварите бутилираната вода. Тогава не се тревожете от твърдата бяла отайка, която ще се образува на дъното. Обикновено бебешките води са с повишено съдържание на калции, необходим за подрастването. При преваряване той се втвърдява.

Как да направя адаптирано мляко?
Прочетете внимателно инструкциите на кутията с мляко. Използвайте точно толкова, койлкото се препоръчва за възрастта или теглото на вашето бебе. Ако сложите повече вода, бебето ви ще се почувства неразположено. Ако пък сложите повече мляко на прах, това може да предизвика запек. Първо сипете необходимите милилитри вода в шишето. Ако сте я преварявали, трябва да я охладите. След това добавете посочената доза мляко, поставете биберона върху бутилката, покрийте го с капачката и разклатете докато прахът се разтвори напълно.

Вече сте почти готови. Излейте капка от течността на вътрешната страна на китката си, за да проверите температурата й. Ако има нужда от още малко охлаждане, подръжте шишето под студена течаща вода. Когато го давате на бебето, дръжте биберона пълен, за да не засмуче въздух, а в случай, че след хранене, ви е останало мляко, изхвърлете го.
Почистете бутилката и биберона с топла сапунена вода веднага след хранене, като използвате съответните четки за това. Изплакнете ги добре. Ослушайте се. Ако е прекалено тихо, се отпуснете на дивана и затворете очи…

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top