Как да мина на пролетна диета

- виж повече

Как се чувствате след дългата зима? Натежали? Лениви? Началните дни на пролетта са подходящият момент за прочистване на организма и зареждане с енергия. Не, нямаме предвид обичайния един ден седмично само на ябълки и чай, а смяна на зимните хранителни навици с пролетни. Ето какво можете да направите.

Намалете захарта
През зимата е нормално да похапвате повече сладки неща. Но сега, когато топлите дни наближават този навик просто е излишен. Започнете да намалявате хапването на пасти, вафли бонбони. Намалявайте и количеството захар, което си слагате в млякото, кафето, чая, докато не свикнете да го пиете без.

Прочетете етикетите на пакетираните храни и особено на сосовете, които купувате. В много от тях също има доста захар и е най-добре да спрете да ги консумирате.

Яжте повече сурови храни
При топлинната обработка на продуктите се губят полезни за организма вещества. Започнете да хапвате сурови храни. Риба на скара или варено пилешко със сурови зеленчуци за обяд. Или пък сурова чушка, пълнена със сирене. Салата за вечеря. Ако ви се яде сладкиш следобед, нарежете си един морков. Не печете ябълки с канела за десерт, хапвайте ги сурови.

Ако ви се иска нещо по-тежко като храна, не си правете свински пържоли със сметана и картофено пюре, а си поръчайте суши.

Суровите храни ще ви дадат повече витамини и минерали. Освен това те се дъвчат по-дълго. Има достатъчно време мозъка ви да сигнализира, че сте се нахранили преди да сте преяли.

shutterstock_608802965 (1)

Пийте повече течности
През зимата не ожадняваме толкова и много хора забравят да пият вода. Дръжте бутилка минерална вода до себе си, за да се подсещате и да пийвате по-често от нея.

Заменете подсладените напитки, които обикновено си правите през зимата със сокове.
Портокалов сок сутрин със закуската. Сок от моркови два часа преди обяда. Сок от ябълки за следобедна закуска.

Пийте прясно мляко. Правете си чай, а също и домашна лимонада с истински лимони, мента, мед и джинджифил. Открийте кои са любимите ви на вкус плодови напитки и няма да се сетите за топъл шоколад или мляко с какао и много захар чак до следващата зима.

 Приготвяйте си храна у дома

Когато се храните навън, обикновено изяждате повече отколкото е необходимо, изкушавате се лесно от по-мазни и тежки храни. Направете си менюто за цяла седмица и напазарувайте. Това е разумен ход по две причини.Първо, когато видите плана си за хранене написан, ще ви е по-лесно да прецените дали в него влизат разнообразни продукти и да го коригирате. Второ, след като сте напълни хладилника, ще ви е по-съвестно да харчите пари по ресторанти.

Не отлагайте минаването на пролетен режим на хранене. Още след първата седмица ще усетите благотворния ефект на свежите храни и леките ястия.

Прочетете още:
Пролетна диета

Ефективна пролетна диета

Хранителни добавки за пролетта

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top