Как да къпем бебето?

- виж още

Вече три седмици взимате бебето на ръце, кърмите го, повивате го и пак ви се струва, че е като малка, крехка кукла, която може да счупите без да искате. Затова и наближаващият момент на къпането все повече ви притеснява. Успокойте се. Ще се справите.

Кога започвам да къпя бебето?

Когато пъпчето падне и мястото заздравее.

Колко често трябва да къпем бебето?

Добре е това да се случва веднъж – два пъти седмично. Ако искате, може да го къпете и през вечер.

Какво трябва да си приготвя?

Най-добре е да къпете бебока във ваничка. Освен нея ще ви трябва и гумирано покритие за пода. Бебо не бива да се пързаля, защото лесно може да се нарани. Ако покупките ви идват в повече, можете да слагате голяма хавлиена кърпа на пода на ваничката и после да я пълните с вода. Когато съкровището ви поотрасне и може да седи само, ще е добре да си вземете и столче за ваничка. Дотогава силната ръка на татко ще свърши работа.

Пригответе предварително и всичко, което ще ви трябва за къпането на бебето, подсушаването и обличането му: хавлия с качулка, памперси, бельо, кремове, клечки за уши, шампоан.

 къпане на бебе

Колко вода се сипва във ваничката и с каква температура трябва да е?

Във ваничката трябва да има не повече от 5 до 7 сантиметра вода, с температура около 32 – 33 градуса. Може би на вас ще ви се струва малко хладка, но за бебето ще е много добре. Пробвайте с лакът или с китката на ръката си.

Сипвайте първо топлата, после студената вода и то винаги преди да потопите бебока във ваничката. Така не рискувате водата изведнъж да стане твърде студена или твърде топла за мъника.

Каква температура да поддържам в стаята?

Добре е 15 – 20 минути преди да съблечете бебето за къпане в стаята да е около 24 градуса. Поддържайте тази температура.

Как да го къпя?

Резонен въпрос, когато държите нещо толкова крехко и скъпоценно за вас. След като сте подготвили всичко, поставете бебето във ваничката. Придържайте го с ръка през цялото време, не го пускайте и не го оставяйте без надзор в никакъв случай. Започнете къпането от главата, след това шията гърдите, ръчичките. После гърба, краченцата. Дупето се мие последно.

Използвайте специален шампоан и сапун за бебета, за да сте сигурни, че нищо няма да раздразни нежната му кожа. Измивайте, а после и подсушавайте, внимателно всички гънчици по тялото на мъника.

И не се тревожете излишно. Колкото по-спокойни сте, толкова по-добре ще се справите.

Прочетете още:

Грижа за очите на бебето

Почистване ушите на бебето
Джоджен за колики при бебета

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top