Как да каля бебето?

- съвети

Искате детето ви да е здраво, да боледува колкото се може по-рядко, да се радва на природата, да тича, да скача, да е силно? Тогава не го обличайте прекалено, извеждайте го навън колкото се може по-често, помогнете му да се сприятели с водата, въздуха и слънцето. С две думи – закалете го. За целта е достатъчно да запомните трите основни принципа на закаляването и да избягвате някои грешки.

1. Помнете, че това е процес – трябва да калявате детето си системно, всеки ден.

2. Правете нещата постепенно, увеличавайте дразненията бавно и то от слаби към силни. Започнете закалителните процедури с въздух, после с вода и най-накрая със слънце.

3. Съобразявайте се с възрастта на детето, реакциите му и сезона.

Какви грешки не бива да допускате

Не калявайте бебето, когато е болно или се чувства неразположено.

Ако му е студено, не използвайте момента да го калите с по-студена вода, стоплете го.

Не извеждайте бебето, когато има мъгла, вятър и дъжд, независимо каква е температурата. Може да е студено, но е важно времето да е ясно и сухо.

Не започвайте да закалявате мъничето на своя глава, посъветвайте се с педиатъра. 

каляване на бебе

Общи насоки за каляване на бебе

  • Започнете да калявате бебето, ако то е в добро здраве и се развива нормално, още след 15-ия ден. Ако е пролет, лято или ранна есен, спокойно можете да го изнасяте на терасата. (Всъщност, подходящата температура е между 12 и 25 градуса.)
  • Първоначално за 5 минути, после за 10 – 15 минути. След втория месец вече сте готови да излизате на по-дълги разходки с количка, слинг или кенгуру.Поддържайте в стаята на бебето температура между 24 – 25 градуса през деня и 20 – 21 градуса през нощта. И проветрявайте редовно, свежият въздух е много важен.
  • Обличайте бебето – след втори-трети месец – така, както себе си. Не го навличайте прекалено, защото така рискувате да го разболеете. Пипайте периодично носа и ръчичките му. Ако са студени, значи на мъничето му е хладно. Ако лицето му е зачервено и е нервно, значи му е твърде топло.
  • Оставяйте хлапето голо с боси крачка. След втори-трети месеци това е  направо задължително, а и на децата много им харесва. Дръжте го голичко 2 минути и на всеки два дни увеличавайте времето с по 1 минута, докато не стигнете до 15 – 20 минути.
  • След като бебето направи 3 месеца, започнете да обтривате крачетата му с вода с телесна температура. Намалявайте я всеки ден с 1 градус, докато не стане 26 градуса.
  • Преди 6 месечна възраст можете да излагате бебето на слънце частично – крака и ръце (в никакъв случай глава), след като сте го намазали със слънцезащитен крем. Започнете с 1 минута и увеличавайте бавно до 15 минути като през лятото избирате ранни часове – 9 -10 или след 16:30 часа. След 6 месечна възраст, можете да започнете със слънчеви бани на гърба и коремчето. Не повече от 5 – 7 минути.

Заключете страховете си, че ще простудите бебо в килера, следете реакциите му, консултирайте се с педиатъра винаги, когато се чувствате несигурни и ще имате дете – здраво като камъче.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top