Как да избираме органично чисти продукти

Имате много възможности...

Имате много възможности. От всяка реклама ви обещават, че това е продуктът, който ще ви запази завинаги млади, красиви и здрави. Всички кремове са „натурални”, „с естествени съставки”, „органични”, „биологично чисти”. В статията „Митове за органичната козметика” в разкрихме някои от митовете, свързани с всички тези надписи. Просто отделете времето и започнете да четете етикетите.

Избягвайте продукти, в чиито съставки влизат:

• натриев лаурет / лаурил сулфати (намират се най-вече в шампоаните)

• нефтопродукти, включително силикони и минерални масла
• пропилен гликол и полиетилен гликол

• формалдехид (често се среща в лакове за нокти)
• синтетични багрила и оцветители (обикновено обозначени FD & C)

Козметиката без химия съдържа предимно съставки от растения и билки, сертифицирани като органично чисти. Отделете време, преди да отидете в магазина, и потърсете информация за свойствата на различните билки, плодове и зеленчуци.

Старайте се да избирате продукти, които са произведени ако не във вашия регион, то поне във вашата държава.

Не пренебрегвайте съставки като вода, витамини и минерали. Те не са включени в списъка с биологичните съставки, но пък присъствието им в козметичен продукт не го прави вреден за вас, дори напротив.

Обръщайте внимание на опаковката. Ако е направена от материали, вредни за околната среда, едва ли съдържанието й ще е био. Опаковките на органичните козметични продукти не са особено лъскави, но не са вредни за околната среда, като рециклираната хартия например.

И един последен съвет, който може би ще ви се стори малко странен, но повярвайте, работи: след като сте прочели съставките на етикета, помислете си бихте ли ги изяли? Можете ли да си представите, че поглъщате всяка една от тях без да ви стане лошо? Да. Тогава вероятно този продукт е достатъчно добър, за да го поставите и върху кожата си.

И не забравяйте –  в едно отношение био козметиката е като конвенционалната – има качествени и некачествени продукти. Важното е да намерите най-добрия за вас.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top