Как да изберете играчките

- за най-малките?

Колко и какви играчки да изберете за бебето?
Не е нужно да са много. Многотията разсейва детето, уморява го, пречи му да се съсредоточи върху действието, което извършва в момента. Много често се оказва, че колкото повече са играчките, толкова по-малко то играе с тях и толкова повече скучае. Дори и вие да не купувате много неща, те идват като подаръци, натрупват се с времето.
Има един простичък и често даван съвет – не оставяйте на разположение всички играчки едновременно. Дръжте част от тях на недостъпно място и периодично ги сменяйте. Разнообразяването ще поддържа интереса на хлапето жив.
Освен това не е нужно играчката да е много сложна и скъпа. Основното правило е – тя да дава възможност на детето да върши нещо с нея. Дали ще я разглобява и сглобява, дали ще рита топката или ще изгради около куклата цял въображаем свят, тя трябва да го подтиква към активност. В ранната възраст всякакви зомбиращи предмети, които изискват единствено натискане на бутони и взиране в светлинни ефекти, придружени с различни звуци, не носят кой знае каква полза. Детето няма какво да прави с тях. Така ще е поне до към 2-3 годинки.
 
Безопасността на играчките
Това е времето, в което трябва да сте особено внимателни за безопасността на играчките. Бебчо често и продължително ще ги дъвче. И най-дребните им детайли трябва да са достатъчно големи, за да не може да ги погълне, да ги пъхне в носа или ухото си.
Те не бива да са от чупливи и ронещи се материали. Оцветяването трябва да е безвредно. Задължително е да се почистват лесно.
Движенията на малките все още са недобре координирани, възможно е да се ударят или да паднат на играчката. Затова тя не бива да е с остри ръбове, да предполага порязване или убождане. Избягвайте в тази възраст и ефектни подаръци, задвижвани с батерии, или се убедете, че няма начин батериите да попаднат в устата на хлапето.
От гледна точка на безвредността на материалите – за предпочитане са дървото, памукът, картонът. Разбира се, и те могат да са боядисани с некачествени или вредни бои. Обръщайте особено внимание на информацията на етикета. Бисфенол А, фталати, поливинилхлорид (PVC), синтетични бои са знак, че играчката е опасна. За предпочитане са продукти с произход от ЕС и такива на утвърдени производители.
play_baby1
Използвайте играчките, за да приучите отрано бебето на ред
С малко усилия и постоянство ежедневното им подреждане и прибиране, опазването им здрави и в добро състояние също може да бъде превърнато в част от възпитателна игра. Нека всяко нещо си има място – леснодостъпно за детето. Приучете го да прибира мечо „вкъщи“, да паркира камиончето или костенурката за дърпане на точно определеното място, да подреди книжките в своята библиотека.
Поривът „да види какво има вътре“ е много силен и никакви увещания не могат да възпрат детското любопитство. Затова се старайте повечето играчки да се разглобяват лесно и да са подходящи за съответната възраст – поне докато наследникът ви свикне да пази вещите си.
Играчките са неделима част от света на детето ви. Чрез тях то се забавлява и учи едновременно. Колко успешно ще се случва това – зависи от вас.
 
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top