Как да защитите децата

- и дома си от насекоми

През лятото сериозен проблем са насекомите. Те са не само досадни, но могат да причинят значителен дискомфорт и дори сериозни заболявания с неясен изход. Затова ви е необходим истински план за справяне с мухи, комари, кърлежи и т. н.
Защитата на дома
Еднакво важно е да третирате както помещенията, така и двора. Периодично пръскайте зелените площи през пролетта и лятото с подходящи инсектициди. Отбийте се в най-близката селскостопанска аптека и се консултирайте както за необходимите продукти, така и за безопасното им приложение. Имайте предвид, че инсектицидите унищожават не само вредните, но и полезните насекоми и ако имате в градината кошери, трябва непременно да го споменете.
За пръскане в жилищните помещения на пазара има изобилие от спрейове. Заложете на реномирани марки и четете внимателно инструкциите. Задължително преди напръскване приберете всички дрехи, хранителни продукти, домакинска посуда. Осигурете достатъчно време за проветряване на стаите.
Когато вкъщи има деца
Тогава трябва да сте доста по-внимателни както при обработката на градината, така и при пръскането в стаите. Най-добре се постарайте въобще да не допускате насекомите вътре. Поставете на прозорците и вратите мрежи. Използвайте под навесите и в беседките устройства за пропъждане на летящите и пълзящи гадини. Поставете саксии с мушкато и индрише. Посадете невен, лимонова трева (цитронела) и латинка. Добри репеленти са много билки и ако разположите лехата с подправки на стратегическо място, тя също ще намали нашествието на комари, мухи, кърлежи, бълхи, хлебарки и др. Засейте в нея джоджен, босилек, розмарин, лавандула, копър и кориандър.
За най-малките под 12 месеца добра защита ще осигурят репелентните лепенки с масло от цитронела, които можете да залепите на креватчето и кошарката за бодърстване, на масичката и столчето, дори на обувчиците.
Лични предпазни средства
Когато отивате на разходка в обществените паркове или сред природата, задължително използвайте репеленти, които се нанасят на откритите части на тялото – ръцете, лицето, деколтето. За децата ползвайте продукти, създадени специално за тях. Избягвайте да ги прилагате по ръцете на хлапетата, които все още имат навика често да ги пъхат в устата си.
Напръскайте с репелент дрехите и обувките си. Много се харесват на децата гривните-спирали, които излъчват мирис на цитронела и държат насекомите далече.
insect1
Когато все пак ви нахапят насекоми
И най-доброто предпазване не може да ви опази от случайна среща с комари. За такива случаи дръжте на разположение подходящи продукти, които ще успокоят обривите след ухапване и ще намалят сърбежа и дискомфорта.
Задължително преглеждайте себе си и децата за кърлежи след всяко излизане в околността или в парка. Ухапването им не боли и няма да усетите, кога се впиват в тялото ви, но може да доведе до сериозно влошаване на здравето и престой в болница.
Насекомите са навсякъде и няма как да ги избегнете. Затова заложете на предпазването. Избирайте качествени продукти и проверявайте колко часа трае защитната им сила.
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top