Как да запарвате чая

за да получите най-добър вкус

Случвало ли ви се е да си купите скъп чай, препоръчван като много добър и много полезен, а след запарването в чашата ви да се окаже мътилка с неприятен вкус и потресаваща горчивина? Или пък просто слабо оцветена топла вода? Това обикновено се случва, когато не сте спазили инструкциите за времето на запарване и температурата на водата.

Как се запарват различните видове чай?

Различните видове чай освобождават активните си съставки при различна температура на водата и различна продължителност на запарката. Има едно общо правило – колкото по-светъл е чаят, толкова по-ниска трябва да е температурата и толкова по-кратко – времето за запарване.

Черен чай

Изсипете водата върху чая веднага, щом заври. Запарвайте около три минути. Ако го предпочитате по-тръпчив и с по-ясно изразен танинов вкус, може да изчакате до около 5 минути.

Оолонг (улонг)

Най-добре ще разкрие качествата си, ако водата е с температура между 80 и 85° С и го запарвате 2-3 минути.

Зелен чай

Важно е температурата на водата да не прехвърля 80° С. Нека продължителността на запарката е около 2 минути. Тогава ще усетите освежаващия характерен плодово-тревист аромат и леко сладкия послевкус. До 3тата минута се освобождават цялата гама полезни вещества. Ако запарвате зеления чай по-дълго, танините ще вземат превес и напитката ви ще нагарча и ще е тръпчива.

Бял и жълт чай

За тях водата трябва да е топла до около 70° С, а времето за запарване да не надхвърля 2 минути.

Матча

В чашата с матча се добавя вода с температура 70-80° С. Разбърквайте с часен (специална бамбукова бъркалка) до разпенване.

Общи изисквания за получаване на добър чай

Водата трябва да е чиста. Изискването да е изворна, прясно налята, днес се удовлетворява трудно. Затова филтрираната чешмяна също ще ви свърши работа. Въпреки че светлите видове чай се запарват при по-ниска температура, водата е добре да кипне. Дръпнете я от котлона, когато побелее от мехурчета, но още не е започнала да ври на ключ. Изчакайте около 5-7 минути, преди да залеете чая, и тя ще изстине, колкото  е нужно.

Какво количество чай да поставите, зависи от това колко запарка ще правите и какъв е видът му. Всеки е с различно относително тегло и затова общата препоръка от 1 до 2 г на 100 мл вода е само ориентир. Следвайте инструкцията на производителя или собствения си опит. Винаги поставяйте в съда първо дрогата и после наливайте водата.

Ако инфузерът е от типа „яйце“, не се изкушавайте да го пълните целия. При намокряне чаените листенца увеличават обема си и уплътняват пространството. Водата не успява да навлезе навътре и да извлече ценните съставки. Това, разбира се, влошава качеството на напитката и похабява чая.

Съдовете за запарване трябва да се поддържат чисти и да се ползват само за тази цел. Ако в тях запарвате и билки или правите кафе, никога няма да разберете какъв е действителният вкус и аромат на чая. Качествена напитка се получава в порцеланови, фаянсови, теракотени или стъклени чайници с капак. Пластмасата е недопустима, а в металните водата изстива прекалено бързо.

Добрият чай има всички качества да замени сутрешното ви кафе. Опитайте!

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top