Как да запазите плодове

и зеленчуци за зимата

Краят на лятото и началото на есента е времето, в което можете да приготвите запаси от плодове и зеленчуци за зимата. Тогава дори тези, които ги има на пазара, ще са отглеждани в оранжерии, съхранявани продължително време или пътували отдалече – със съмнителни хранителни качества и висока цена. Има различни методи, които ще ви позволяват да създадете разнообразен и богат на хранителни вещества резерв за зимата.

Консервиране

Това е най-масово прилаганият метод за осигуряване на плодове и зеленчуци за зимата. Традиционни са компотите, соковете, мармаладите и сладката, печените и стерилизирани чрез варене зеленчуци, гювеч, паприкаш, лютеница, кьопоолу и т. н. Продуктите са трайни и вкусни, но все пак са минали термична обработка, имат добавени захар, сол, мазнина, подправки.

Можете обаче да направите и консерви без добавки. От плодовете – праскови, кайсии, сливи, ябълки и т. н. – се правят отлични нектари и пюрета без допълнителна захар и вода, без каквито и да е добавки. Само минете плода през машинка, която отделя кожицата и семената, махнете предварително костилките. Стерилизирайте двадесетина минути. По същия начин се получава великолепен натурален доматен сок.

Ферментиране

Има съществена разлика между ферментиране и мариноване. Мариноването се извършва с помощта на оцет и други консерванти, които убиват микробите и пречат на загниването на зеленчука.

Ферментирането се извършва само със сол (обикновено 3 до 4%) и чиста вода. Буквално за часове с помощта на бактериите, намиращи се по зеленчука, започва ферментация. Тя не само запазва полезните вещества в него, но привнася и допълнителни от жизнената дейност на бактериите. Получавате вкусна функционална храна, много полезна за организма. На практика можете да ферментирате всеки зеленчук и плод – стига да ви допада вкусът му.

Сушене

Сушенето води до дехидратация на плодовете и зеленчуците и така осигурява продължителното им запазване. В случая има не загуба, а концентрация на хранителните вещества.

Изберете за изсушаване здрави, зрели плодове или зеленчуци (пиперки, домати и др.). Почистете ги и нарежете по-едрите на сравнително тънки резенчета. Подредете ги леко отдалечени едно от друго на проветриво място на открито – най-добре върху скара или мрежа, за да има добра циркулация на въздуха. Покрийте ги с марля или тензух, за да ги пази от прах, но да им дава възможност да дишат. Преглеждайте ги всеки ден и отстранявайте повредените. Готови са средно за седмица. Насипете ги в хартиени пликове и ги затворете. Съхранявайте на хладно и сухо. Поставяла съм и в хладилник, но там вероятността да се овлажнят е по-голяма.

Напълно почервенелите пиперки нанижете на връв в основата на дръжката и закачете на открито и проветриво, по възможност слънцето да ги вижда само сутрин. Сушените домати можете да поставите в буркани с подправки и да залеете със зехтин.

Можете да сушите в дехидрататор или във фурната на около 50 градуса. Домашно сушените плодове и зеленчуци с минимум обработка нямат нищо общо с тези от пазара, за приготвянето на които се използва захар или допълнителни химикали.

Замразяване

Този начин на съхранение е най-бърз и лесен. Подберете плодовете и зеленчуците. Почистете и измийте. Извадете костилките, нарежете. Подсушете – мокрите продукти слепват във фризера на буца и се влошава качеството им. Пакетирайте в подходящи пластмасови торбички в дози за еднократна употреба. Можете да направите каквито миксове пожелаете.

Замразявайте шоково на най-ниските температури на фризера и съхранявайте на -18 градуса. Така с гаранция ще ги запазите до следващия сезон. Поставяйте директно в супата или яхнията или в тенджерата за задушаване, в блендера за смутито. Размразявайте внимателно в хладилника тези, които ще ползвате за торти и сладкиши.

Съхранение в прясно състояние

За да сме честни – това е трудно осъществимо в сегашните ни домове. Може би ще се справите по-добре, ако живеете в къща. Във вкопаното мазе – в касетки и на рафтове можете да запазите ябълки – чак до февруари, круши и дюли – за по-кратко. Морковите се подреждат в съд на пластове, между които се насипва чист пясък. Картофите – в касетки на тъмно и хладно. Гроздето на свесла – примерно окачено на прът на тавана – също може да издържи няколко месеца.

Изберете най-подходящия за вашите условия начин за съхранение и се запасете с истинска храна за късната есен и зимата. Ще бъде вкусно и полезно.

Прочетете повече:
„Ферментиралите зеленчуци“

„Домашно консервиране“
„Подправките – как да ги запазите за зимата“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top